Filovane tikvice

by | oktobar 3, 2013

predjelo

Sastojci:

  • 4 mlade tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 300 g mešanog mlevenog mesa
  • 200 g pelata paradajza
  • 1 kašika pirea od paradajza
  • 70 g pirinča
  • 4 kašike ulja
  • 100 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 2 dl mleka
  • 1 jaje
  • 30 g parmezana
  • muskatni oraščić, bosiljak
  • začin C, so

Priprema:
1. Tikvice oguliti, uzdužno preseći na pola i izdubiti sredinu.
2. Izdubljenu sredinu tikvica, crni i beli luk sitno iseckati, a pirinač posebno obariti u slanoj vodi.
3. Na malo ulja propržiti crni i beli luk te dodati mleveno meso i pelat paradajza, pa dinstati dok meso ne omekša a fil se ne zgusne. Zatim dodati obaren pirinač, pire od paradajza, bosiljak i začin C po ukusu i dobro izmešati.
4. Pripremljenim filom napuniti tikvice.
5. Posebno otopiti puter u manjoj šerpi, te dodati brašno i kratko propržiti da porumeni a zatim sipati mleko i kuvati mešajući sve vreme. Zgusnut sos ostaviti da se prohladi, a potom umešati jaje i začiniti muskatnim oraščićem i začinom C po ukusu.
6. Punjene tikvice poslagati u podmazanu tepsiju, preliti ih pripremljenim sosom i staviti da se peku. Pred kraj pečenja, tikvice posuti parmezanom i vratiti u rernu da se dopeku.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: