Kad se kuglof pretvori u mafine

by | april 20, 2017

Po ovakvom vremenu čovek bi se najradije ušuškao, čitao, kuckao nešto na kompjuteru ili – pravio kolače. Ako večeras poželite da uključite rernu, moći ćete da ih sutra ponesete na posao. Kada sam pre ni sama ne znam koliko godina „otkrila“ pleh za mafine, počela sam da ga koristim kad god je to moguće. Od tada moja rerna nije „videla“ komizbrot, jer se svaki recept za njega pretvara u recept za mafine. Evo jednog od meni dražih, a ako hoćete da ih učinite atraktivnijim možete ih preliti čokoladom, karamel kremom, premazati tankim slojem džema, tek toliko da bi mogle da se zalepe šećerne ili čokoladne mrvice.

Priredila: Brankica Treskavica

Foto: Pixabay

Potrebno je: 4 jajeta, 6 kašika šećera, 4 kašike ulja, 50 gr oraha, 50 gr suvog grožđa, 50 gr smokava, 8 kašika brašna, 2 kašike mleka, pola praška za pecivo.

Priprema: Iseckati orahe i smokve, a suvo grožđe potopiti u rum. Umutiti žumanca sa šećerom, uljem, voćem, mlekom i brašnom, u koje smo prethodno dodali prašak za pecivo. Posebno napraviti penu od belanaca, pa dodati u ovu smesu. U pleh za mafine staviti korpice od papira, pa smesu ravnomerno rasporediti. Proverila sam mnogo puta – količina je taman za 12 mafina.

Uzgred, najbolje su se pokazale najobičnije korpice, od belog papira za pečenje, koje mogu da se kupe u svakoj samousluzi (testo se ne lepi za njih). Budući da su vizuelno suviše jednostavne, bar za moj ukus, čim se prohlade mafine „presvučem“ tj. skinem im te korpice, pa ih stavim u neke lepo dizajnirane.

Pročitajte i… Rajska poslastica od 100 dinara i 100 kalorija nije samo san! Imamo recept 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje