Categories Recepti

Kuvajte po receptu i uz savete maga kulinarstva…

Svojevremeno je na teritoriji koja se tada zvala Jugoslavija, a sada se koristi izraz region, Stevo Karapandža bio ono što su danas u svetskim okvirima Džejmi Oliver ili Gordon Remzi. Sresti se s njim a ne zatražiti bar jedan recept i nekoliko saveta – bio bi pravi “gastro greh”. Preporučio nam je “pačije grudi sa sosom od malih pomorandži”.

Priredila: Brankica Treskavica

Foto: L&Z arhiva

 

Potrebno je: 2-3 komada pačijih grudi (zavisi od veličine), 100 gr malih pomorandži (kumquat), ½ dl vode, 1 kašičica šećera, 100 gr + 1 kašika putera, sok od jedne pomorandže, sok od pola limuna, 2 dl belog vina (stono), 2 dl pilećeg temeljca ili supe, malo Triple sec-a, so, biber

Priprema:
Zakuvajte vodu sa ćešerom, dodajte prethodno oprane i na tanke šnite narezane pomorandžice, i kuvajte dva minuta. Stavite sa strane.
Ćureće grudi posolite i pobiberite. Na kašici toplog putera propržite “masnu stranu” (3 minuta), potom okrenite pa na “mesnoj strani” pržite dva minuta (zavisi od debljine grudi). Stavite u vatrostalnu posudu, a zatim u rernu koju ste prethodno zagrajali na 80 stepeni. Ostavite meso u rerni (nepokriveno) jedan sat da “sazri”.

Masnoći od pečenja dodajte sok od pomoranže i limuna, a zatim vino. Procedite, vratite u tiganj i držite na ringli dok se količina ne prepolovi. Dodajte temeljac i Triple sec. Dobro prokuvajte, pana kraju dodajte već spremljene pomorandžice. U sos polako dodajte kockice hladnog putera. Začinite.

Servirajte tako što ćete ćureće grudi iseći na kose šnite, a sa strane dodati sos.

Foto: Pixabay

Saveti: