Lepota i zdravlje
  • HOME
  • LEPOTA
  • ŽIVITE ZDRAVO
  • SUPER HRANA
  • FITNESS
  • MODNI INTRO
  • LIFESTYLE
  • NATURAL HEALTH
    • Natural Anti-aging
    • Natural Beauty
    • Natural Living
  • VIDEO
No Result
View All Result
Lepota i zdravlje
No Result
View All Result
Home Stil života Recepti

Najlepši božićni recepti: česnica, slani kolač i božićni medenjaci

Božićna trpeza s ukusnim, a zdravim jelima prijaće i vama i vašim gostima. Isprobajte ove stare-nove recepte

05/01/2021
in Recepti
Najlepši božićni recepti: česnica, slani kolač i božićni medenjaci

Kako da vaš izbor za božićni ručak budu najlepši božićni recepti, a da to ipak bude zdrava praznična trpeza? Iako deluje nemoguće, zapravo nije teško. Dovoljno je samo malo preraditi tradicionalne recepte.

U vreme božićnih i novogodišnjih praznika, često umemo da preteramo s masnim i teškim jelima, mesnim prerađevinama i slatkišima, što malo kome prija. Mnogo jela, masnih salata sa majonezom i pavlakom, puno raznih teških, kaloričnih i preslatkih torti i drugih poslastica, pravi je atak na naše zdravlje, naročito kada se sve to udruži s alkoholom. A zapravo, i praznična trpeza može da bude osmišljena u skladu sa zdravim principima ishrane, tako da nas nakon praznika ne muče bolovi u želucu, gorušica, nadimanje i ostalo.  (Pročitajte i: Ukusan obrok sa malo kalorija – Specijaliteti sa piletinom (recepti))

Zdrava praznična trpeza

Da biste napravili ukusnu hranu, a da to ipak bude zdrava praznična trpeza, predlažemo vam sledeće.

Za predjelo napravite slani kolač sa crnim maslinama. On će zadovoljiti potrebu za slanim zalogajima na početku večere, ali neće vam opteretiti stomak. Ovaj kolač se može jesti kao hleb i uz čorbu i uz glavno jelo.

Odličan izbor za nastavak večeri je klasik naše tradicinalne praznične trpeze – bela čorba od povrća. Nju možete obogatiti pečurkama, da bi bila još zdravija.

Za glavno jelo, umesto pečene prasetine, sarme i sličnih, napravite jela od ribe ili „mršavih“ vrsta mesa, kao što je teletina ili junetina. Na kraju poslužite najlepše kolače – božićne medenjake, kao poslasticu večeri.

ma-photo/Shutterstock.com

Recept za česnicu

Sastojci: 1 kg brašna, 500 ml mleka, 100 g maslaca, pola kockice kvasca, 2 ravne kašičice soli, 2 ravne kašičice šećera, 2 žumanceta

U 500 ml mleka dodajte 2 kašičice šećera i pola kockice kvasca. Prosejte brašno u veću posudu i dodajte so, maslaca isečen na tanke listiće i žumanca. Kad kvasac nadođe, dodajte i njega u brašno i zamesite glatko testo. Ostavite ga da odstoji na toplom. Nadošlo testo još jednom premesite i u njega ubacite novčić koji ste prethodno prokuvali. Dodajte i zrno pšenice (da bude rodna godina). Odvojte deo testa od kojeg ćete napraviti pletenicu i njome ukrasiti česnicu. Oblikovana česnica, premazana umućenim žumancetom, treba da stoji pola sata u podmazanoj tepsiji, da još malo naraste. Zatim je stavite u zagrejanu rernu i pecite 10 minuta na 200 stepeni, a onda na 170 stepeni dok ne bude pečena.

Božićni medenjaci

Sastojci: 600 g brašna, 125 g maslaca, 2 jajeta + 2 žumanceta, 200 g šećera, 4 kašike meda, kašičica sode bikarbone, malo cimeta, malo muskatnog oraščića; glazura: 2 belanceta, 180 g šećera, malo soka od limuna

Zamesite testo i ostavite ga da odstoji jedan dan u frižideru. Sutradan testo razvaljajte oklagijom na 5-8 mm debljine. Modlicama vadite kolačiće i ređajte na pek-papir u tepsiju. Kolačiće pecite na 180° C desetak minuta. Kada se božićni medenjaci dobro ohlade, ukrasite ih glazurom. U sneg od dva belanca dodajte šećer i sok od limuna i dobro sve izmešajte, pa smesu stavite u špric ili kesu za dekorisanje i ukrasite medenjake po želji. Uživajte u ovim poslasticama!

margouillat photo/Shutterstock.com

Slani kolač sa maslinama

Sastojci: 160 g kozjeg sira, 80 g crnih maslina, 100 g šunke isečene na kockice, 1 šolja brašna, 1/2 šolje mleka, 4 jaja, 1/2 šolje maslinovog ulja, prašak za pecivo, 1 kašika soli

Masline isecite na tanke okrugle kriške, a kozji sir i šunku na kockice. Izmiksajte jaja u dubljoj posudi i dodajte so, maslinovo ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Dodajte kockice šunke, masline i kozji sir, pa dobro promešajte da se smesa sjedini. Podmažite kalup za hleb ili u njega stavite pek-papir, pa izlijte smesu u kalup. Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni 45 minuta na 180° C. Slani kolač sa maslinama je spreman za posluženje(Pročitajte i: Božićni kolač od pomorandže i čokolade)

lepotaizdravlje.rsArtSyslik/Shutterstock.com







Ostavite komentar Cancel reply

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *





Lepota i zdravlje

Najnovije

serumi sa antioksidantima, antioksidansi

Serumi sa antioksidantima: Otkrijte sve moći novih superheroja u nezi kože

Lepota
27/02/2021
Kako izgledaju horoskopski znaci kada se zaljube

Ljubavni vikend horoskop za 27. i 28. februar: Lavovi uživaju u idili

Lifestyle
27/02/2021
kuglof u kuvanom vinu

Neodoljiva zimska poslastica: Kuglof u kuvanom vinu

Recepti
27/02/2021
pun mesec u Devici

Pun mesec u Devici: Kako će ovaj vikend promeniti naše živote?

Lifestyle
26/02/2021
Vanja makeup

Makeup artist savetuje: Kompletna šminka za 15 minuta

Lepota
26/02/2021
visok krvni pritisak kod žena, zdravlje srca

Životni stil je za zdravlje srca važniji od genetike

ZDRAVLJE
26/02/2021

Related Posts

kuglof u kuvanom vinu
Recepti

Neodoljiva zimska poslastica: Kuglof u kuvanom vinu

27/02/2021
skrivene kalorije, pohovana piletina
Recepti

Saveti nutricioniste: Gde se kriju skrivene kalorije? (II deo)

24/02/2021
burger od pasulja ili juneći burger
Recepti

Izaberite ukusan ručak na brzinu: Burger od pasulja ili juneći burger?!

22/02/2021
čokolada od rogača
Recepti

Brzi recept za omiljeni, a zdrav slatkiš: Čokolada od rogača!

19/02/2021
Previous Post

Provereni recept Katarine Stojković: Zdrav hleb bez belog brašna

Next Post

Moć prirodnih antibiotika: cimet leči ešerihiju koli, a limun upalu desni

Next Post
Moć prirodnih antibiotika: cimet leči ešerihiju koli, a limun upalu desni

Moć prirodnih antibiotika: cimet leči ešerihiju koli, a limun upalu desni

No Result
View All Result
  • Živite zdravo
  • Super hrana
  • Modni intro
  • Fitness
  • Lepota
  • Lifestyle
  • Video
  • Shape&Health
  • Horoskop
  • Blog
  • Celebrity
  • Promo

EXPLORE LEPOTA&ZDRAVLJE.RS

LOVE

Nesporazumi u vezi ili braku? Prebrodićete ih uz ove savete

Zašto sam još uvek singl? Možda su baš ovo razlozi za to…

Kako da znate da li imate odličan seks



FOOD

Neodoljiva zimska poslastica: Kuglof u kuvanom vinu

Saveti nutricioniste: Gde se kriju skrivene kalorije? (II deo)

Viralna feta pasta: Vredi li je isprobati?

FITNESS

Vežbajte sa nama! Kompletan pilates trening za samo 15 minuta (video)

Magične vežbe za ravan stomak? Evo ih!

Desetominutnim vežbanjem do kondicije: Evo kako kratke vežbe mogu zameniti pun trening

WEIGHT LOSS

Kako da se ne gojite pijući alkohol?

Sladoled kao doručak?! Ima svojih prednosti

Pivo je tako zdravo – hajde da ga jedemo! Oni su napravili pločice od bezalkoholnog piva

„SHAPE i Logotip SHAPE su registrovani Zaštitni znakovi kompanije Meredith. Koriste se pod licencom.”

„HEALTH i Logotip HEALTH su registrovani Zaštitni znakovi kompanije Health Media Ventures Inc., i koriste se pod licencom.”

© 2020 Lepota i zdravlje. Web Design SEO Team. Pravila korišćenja | Kontakt | Marketing

lepotaizdravlje.rsArtSyslik/Shutterstock.com
No Result
View All Result
  • HOME
  • LEPOTA
  • ŽIVITE ZDRAVO
  • SUPER HRANA
  • FITNESS
  • MODNI INTRO
  • LIFESTYLE
  • NATURAL HEALTH
    • Natural Anti-aging
    • Natural Beauty
    • Natural Living
  • VIDEO

© 2021 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

en_USEnglish
en_USEnglish