Provodite manje vremena u kuhinji, a više tamo gde je to zaista važno – u zagrljaju onih koje volite. Pečurke s pestom idealne su kao predjelo ili lagana večera. Ovo hranljivo i ukusno jelo pravi se brzo i jednostavno. Pečurke imaju malo kalorija, ali zato obiluju različitim mineralima, uključujući bakar (pomaže telu da stvara crvene krvne ćelije) i kalijum (ublažava uticaj natrijuma na krvni pritisak). Osim minerala, dobar su izvor belančevina i vitamina B. (Pročitaj: Minerali – svi su važni, ali ova tri su najbitnija)
Zbog niske energetska vrednosti, pečurke treba što češće da budu na tanjiru onih koji žele da smršaju i izgube masne naslage. Najbolje je da ih jedete pečene ili kuvane, jer tokom prženja apsorbuju mnogo ulja, što treba izbegavati.
S obzirom na to da imaju blag, neutralan ukus, najbolje ih je upariti sa aromatičnim sastojcima izraženog ukusa, kao što su pesto i parmezan.
Pečurke s pestom
Sastojci:
12 krupnijih pečuraka (uklonite drškice i isecite ih na kockice)
2 kašike pesto sosa (možete koristiti kupovni ili pesto koji ćete sami napraviti)
1 kašika rendanog parmezana
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 ° C.
Premažite pleh za pečenje uljem.
U činiji pomešajte iseckane drškice, pesto sos i parmezan.
Poređajte kapice pečuraka po plehu ravnom stranom okrenutom nadole. Kašičicu pripremljene mešavine stavite u svaku kapicu. (Pročitaj: Francuski klasik koji možete jesti na mnogo načina – ratatuj)
Pokrijte pečurke folijom i pecite ih oko 15 minuta. Zatim sklonite foliju i pecite ih nepokrivene, dok malo ne porumene (oko 5 minuta). Izvadite pečurke iz rerne i pustite da se prohlade pre služenja. Prijatno!