Počnite nedelju nečim slasnim: Pečeno rolovano pile

by | mart 2, 2020
rolovana piletina recept gastro

Pečeno dimljeno rolovano pile, ukusno, sočno, lagano i idealno za početak nove radne nedelje.

Svakako je ukus fantasničan, sočno je i idealno za lagan obrok, uz dodatak nekog povrća i obilnu salatu. Recept za pečenu dimljenu i rolovanu piletinu je sasvim jednostavan, naravno pod već pomenutim uslovom da kupite gotovo rolovano i dimljeno pile. Proces otkoštavanja, za nekog neiskusnog, mnogo je često dug i pipav i naporan, može vas umoriti i naterati da odustanete od vađenja kostiju. Zbog toga je bolje da takve stvari, tj. namirnice kupite već spremljene za pečenje.

Sastojci:

1 kg dimljene rolovane piletine, ovu meru uzmite kao okvirnu
1 kašika senfa,
1 kašika meda,
1 komad svežeg đumbira veličine palca na ruci ili 1-2 kašikice đumbira u prahu,
1 čaša piva, pivo po vašem izboru,
1 čaša vode,
biber, ruzmarin, ili neki drugi začin po vašem ukusu

Priprema:

Za ovo jelo vam so nije potrebna. Dimljena rolovana piletina je već veoma slana, tako da je ne treba dosoljavati. U zavisnosti od majstora koji je pravi može biti čak i preslana (kao i dimljena šunka). Zbog toga u ovaj recept dodajte malo slasti u vidu kašike ili dve meda i dodajte više tečnosti nego što biste to uradili kada pečete „običnu“ piletinu.

Piletinu sa svih strana pobiberite i premažite mešavinom senfa i meda. Ostavite da malo odstoji kako bi upila premaz. U vatrostalnu činiju sa poklopcem ili u tepsiju koju možete prekriti alufolijom, sipajte pivo i vodu i stavite začinjeno rolovano pile. Dodajte listiće ruzmarina, i naseckani đumbir.

Pecite poklopljeno u rerni zagrejanoj na 200°C 1 sat, zatim otvorite posudu i pecite dok se ne uhvati krckava korica, što je otprilike bar još 30 minuta. To je vreme pečenja za pile od 1 kg. Što je veća količina mesa potrebno je i nešto duže pečenje. Nemojte je seći vruću jer će se raspadati, sačekajte da se dobro ohladi, pa onda secite. Pečena dimljena piletina je sličnog ukusa i mirisa kao i svinjska pečena, dimljena kolenica ili butkica, jedino što je manje masna. Kao i uz svako dimljeno meso, odlično se slaže uz kupus sa jabukama, ili uz sveži naribani ren, turšiju, ili salatu od svežeg ili kiselog kupusa,..