Predlog za ručak: Rižoto s povrćem i prženim prokeljom

by | maj 8, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– pola šolje (od 2 dl) integralnog pirinča
– pola šolje kukuruza šećerca
– 1 veća šargarepa
– 2 šake spanaća
– 1 glavica crvenog luka
– 300 g prokelja
– 1 limun
– soja sos po ukusu
– maslinovo ulje
– 1 kašika posnog margarina
– so, biber

Priprema:
1. Pirinač skuvati u vodi dok ne omekša, a zatim ga ostaviti da se dobro ocedi od suvišne tečnosti.
2. Prokelj očistiti od gornjih listova, pa veće glavice preseći napola.
3. U dubljem tiganju otopiti margarin, dodati prokelj i kratko pržiti dok ne omekša.
4. Zatim ga izvaditi iz tiganja, ostaviti sa strane, a u tiganj dodati malo maslinovog ulja i sitno iseckan ljubičasti luk. Pržiti dok ne postane staklast.
5. Zatim dodati šargarepu isečenu na kockice i kukuruz. Nastaviti s prženjem dok šargarepa blago ne omekša, te dodati spanać i mešati dok “ne uvene”.
6. Na kraju ubaciti pirinač, preliti soja sosom i posoliti i pobiberiti po ukusu.
7. Rižoto servirati na sredinu tanjira, a okolo staviti prženi prokelj, te odozgo nacediti sok od limuna.

Tagovi: