Punjene rolnice od tikvica

by | jun 21, 2009

Lepota  i Zdarvlje - recepti - Punjene rolnice od tikvica

POTREBNO JE: (za 4 osobe)

Vreme pripreme: 65 min.

  • 800 g mladih tikvica
  • 250 g brašna
  • 3 jajeta
  • 1 glavica luka
  • 200 g šampinjona
  • 300 g pilećeg belog mesa
  • 150 g kačkavalja
  • 2 kašike pavlake
  • 3 dl ulja
  • mešavina začina
  • Za sos od mirođije:
  • 0,5 dl ulja
  • 4 kašike brašna
  • 5 dl vode
  • 1/2 veze mirođije
  • mešavina začina

 

PRIPREMA:

1. Tikvice dobro oprati, pa ih uzdužno iseći na tanke listove, a zatim posoliti i ostaviti da se ocede od suvišne tečnosti.
2. Kada se tikvice ocede, uvaljati ih u brašno, zatim u umućena jaja, te ih pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene. Pohovane tikvice izvaditi iz masnoće i poklopiti kako bi omekšale.
3. Piletinu samleti, kačkavalj izrendati na krupno rende, a šampinjone iseći na kockice.
4. Na malo ulja pržiti luk dok ne porumeni, te dodati piletinu i uz povremeno dolivanje vode dinstati. Zatim dodati šampinjone i začine po ukusu, pa kuvati dok pečurke ne omekšaju a suvišna tečnost ne ispari.
5. Gotov fil ostaviti da se ohladi, a zatim dodati pavlaku i kačkavalj, te dobro promešati.
6. Na svaki list pohovane tikvice staviti kašiku pripremljenog fila, te je urolovati i pričvrstiti čačkalicom. Punjene rolade preliti sosom od mirođije.
Sos od mirođije:
1. Na ulju pržiti brašno dok ne porumeni, a potom dodati sitno seckanu mirođiju i kratko propržiti. Uz neprestano mešanje nalivati vodu dok se ne dobije željena gustina. Gotov sos začiniti po ukusu.

 

REČ PLUS:

Od vitamina tikvice su odličan izvor vitamina C (17 mg), u manjoj količini sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin (B1; 0,05 mg), riboflavin (B2; 0,14 mg), niacin (B3; 0,5 mg), pantotensku kiselinu (0,15 mg), folnu kiselinu (17,4 mg), piridoksin (B6; 0,2 mg), a takođe sadrže i vitamin K (4,3 μg).

 

 

Izvor:  

Tagovi: