Recept dana: Gingerbread kolačići

by | decembar 8, 2019

Gingerbread kolačići u celom svetu sinonim su za prazničnu euforiju i bez njih vaša praznična trpeza ne bi bila potpuna. Zato smo danas pripremili za vas idealan recept za ove praznične medenjake.

Sastojci:

  • 150g maslaca
  • 150g smeđeg šećera
  • 80g meda
  • 60g slatkog kakao putera
  • 1 jaje
  • Kašičica ekstrata od vanile
  • 400g pšeničnog brašna (glatkog)
  • Kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 2 kašičice cimeta
  • 2 kašičice đumbira
  • 1/2 kašičice korijandera
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića

Priprema:

Mikserom umutite jaje i šećer, dodajte med, kakao puter i aromu vanile. Dodajte maslac koji je stajao na sobnoj temperaturi da omekša i sve dobro izmešajte.

U posebnoj posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu i začine. Postepeno dodajte brašno u smesu sa jajima i šećerom, uz konstantno mešanje.

Dobijeno testo uvaljajte u dve kugle, obavijte obe samoprijanjajućom folijom i onda ih stavite u frižider da odstoje neka 3 sata, kako bi se testo stisnulo.

Rernu zagrejte na 170 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.

Testo razvijajte na podlozi, koju ste prethodno posuli brašnom. Kada razvijete testo na željenu debljinu utisnite kalupe odgovarajućeg oblika. Kolačiće prebacite u pleh i pecite ih od 7 do 9 minuta, dok ne porumene.

Ukrasite ih glazurom po želji i stavite ih kao ukrasno posluženje na vašu prazničnu trpezu.

Napomena: Gingerbread keksići su najukusniji, tek nekoliko dana posle pravljenja.

Foto: GettyImages

Topla čokolada sa crnim vinom je savršeno piće za ušuškane zimske noći

 

 

Tagovi:

top