RECEPT: Pileći gulaš sa konjakom

by | novembar 13, 2009

Pileci gulas

POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Priprema: 50 min. Mirovanje: 30 min.

 

  • 6 bataka sa karabatakom
  • 5 dl belog vina
  • 0,3 dl konjaka
  • 150 g bekon slanine
  • 600 g krompira
  • 2 glavice luka
  • 2 crvene paprike
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike seckanog bosiljka
  • 2 kašike seckane majčine dušice
  • mešavina začina, biber

PRIPREMA:

1. Razdvojiti batake od karabataka, staviti u dublji sud, te preliti konjakom i sa 3 dl vina. Dodati bosiljak, majčinu dušicu i ostale začine po ukusu, pa ostaviti da se marinira oko 30 minuta.
2. Marinirane batake ispeći na malo vrelog ulja a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom mestu.
3. Krompir oljuštiti, iseći na kriške, te propržiti ga na ulju. Potom ga iseći na manje komade, pa i njega odložiti kod bataka.
4. Luk iseći na rebarca, a slaninu i papriku na štapiće.
5. Na malo ulja propržiti luk kako bi porumeneo, a zatim dodati slaninu i papriku, te i njih kratko propržiti. Sipati ostatak belog vina, dodati paradajz pire i mlevenu papriku, pa dinstati uz povremeno dolivanje vode da svi sastojci omekšaju.
6. Pred kraj dinstanja dodati pržene krompire, batake i karabatake, začiniti po ukusu, pa ih dinstati još 10 minuta kako bi se dobila željena gustina.

 

REČ PLUS:

Pileće meso je lako svarljivo, visoke biološke
vrednosti i dijetetske namene. Može se pripremiti na različite načine,
što utiče na nutritivnu vrednost obroka. Ovo meso sadrži belančevine u
optimalnim količinama čime osigurava organizmu gotovo polovinu dnevnih
potreba.

 

Izvor:  

Tagovi: