RECEPT: Rožata (karamel krem)

by | april 13, 2010

Recept za Rozatu

POTREBNO JE: (za 5 osoba)

  • 1 l mleka,
  • 12 jaja,
  • 15 kašika
  • šećera u prahu,
  • 10 kašika kristal šećera,
  • 0,5 dl maraskina,
  • izrendana korica jednog limuna

PRIPREMA:
Na umerenoj temperaturi otopite šećer u karamel. Sipajte ga u kalupe i razlijte po zidovima kalupa i ostavite da se stegne. Posebno sjedinite jaja sa šećerom u prahu i izmešajte varjačom. U hladno mleko dodajte maraskino, rendanu koru limuna i promešajte. Zatim polako sipajte u smesu od žumanaca i mešajte varjačom. Smesu razlijte preko karamela i pecite u zagrejanoj rerni na 160 *C 100 min. Izvadite krem iz rerne, ostavite da se ohladi, a potom okrenite na tanjir za služenje.

REČ PLUS:
Ako ste se zaljubili u Dalmatinca, najlakše ćete ga pripitomiti ako mu skuvate pašticadu sa njokama, a zatim mu poslužite – rožatu! Njegovo srce od tog trenutka pripada vama 🙂

Tagovi: