RECEPT: Šaran sa povrćem

by | oktobar 25, 2010

Saran

POTREBNO JE:

  • 1 očišćen šaran od 2 kg
  • 1/2 brokolija
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 mlada tikvica
  • 1 šargarepa
  • 1 praziluk
  • 250 g pirinča
  • 200 g šampinjona
  • 1 konzerva malih klipova kukuruza
  • 100 g brašna
  • 0,5 dl soja sosa
  • 1 dl ulja
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • mešavina začina, so, biber

PRIPREMA:

1. Šarana položiti na radnu površinu, potom gornji deo od glave do repa pažljivo iseći nožem i odstraniti. Isečen deo šarana odvojiti od krupnijih kostiju i iseći na kocke (3×3 cm), potom svaku kocku zarezati na 2 mm kako bi se usitnile kosti.
2. Kockice šarana uvaljati u mešavinu brašna i mlevene paprike pa ispržiti na vrelom ulju.
3. Donji deo šarana sa glavom i repom začiniti po ukusu i staviti u zagrejanu rernu da se peče dok ne porumeni.
4. Brokoli iskidati na cvetove, praziluk, šargarepu, crvenu, žutu i zelenu papriku očistiti i iseći na štapiće. Tikvicu zajedno sa korom takođe iseći na štapiće, a šampinjone na listove, a klipove kukuruza ocediti od suvišne tečnosti.
5. U voku zagrejati malo ulja, propržiti u njemu pripremljeno povrće kako bi omekšalo, dodati soja sos i začine po ukusu.
6. Povrće sjediniti sa prženim kockicama šarana i sipati u središnji deo pečenog šarana tako da se vidi glava i rep.
7. Pirinač obariti u slanoj vodi i služiti kao prilog.

 

Izvor:  Dobra hrana logo

 

 

Tagovi: