Savršena poslastica: Švarcvald torta

by | mart 18, 2016
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za kore:
– 9 jaja
– 225 g šećera
– 4,5 kašike brašna
– 45 g kakaoa
– 1 prašak za pecivo
Za fil:
– 900 g višanja bez koštica
– 6 kašika šećera
– 5 kašika gustina
– cimeta po ukusu
– čašica višnjevače
– 5 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
– 3 dl slatke pavlake

Priprema:
Kore:
1. Umutiti 3 belanceta u čvrst sneg pa postepeno dodavati 75 g šećera neprekidno muteći. Pred kraj mućenja dodati 3 žumanceta.
2. Umešati 1,5 kašiku brašna, 15 g kakaoa i 1/3 praška za pecivo i
promešati. Smesu sipati u podmazan kalup za tortu i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 15 min.
3. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom i ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu staviti višnje, šećer i 7 dl vode pa kuvati 15 min. od momenta ključanja.
2. Kutlačom odvojiti 3 dl tečnosti, u nju dodadti višnjevaču i ostaviti sa strane.
3. Gustin rastvoriti u 1 dl vode i sipati u šerpu sa višnjama. Kuvati dok se ne zgusne uz neprekidno mešanje. Dodati cimet po ukusu.
Finalni postupak:
1. Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag.
2. Na tacnu za serviranje staviti jednu koru, poprskati je trećinom preliva sa višnjevačom, premazati trećinom fila s višnjama, potom naneti 1/3 šlaga od slatke pavlake. Postupak prelivanja i filovanja ponoviti još dva puta.
4. Kad se torta rashladi, dekorisati je umućenom slatkom pavlakom.

Tagovi: