Slatka čarolija: Vanil-kolač

by | jun 8, 2016
Foto: Bakina Kujna

Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
– 400 g ptiber keksa
– 2 šlaga
– 5 dl mleka
Za beli fil:
– 6 dl mleka
– 100 g griza
– 8 kašika šećera
– 2 vanil-šećera
– 4 belanceta
Za žuti fil:
– 6 dl mleka
– 2 pudinga od vanile
– 6 kašika šećera
– 4 žumanceta
– 100 g putera

Priprema:
Beli fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati 4 kašike šećera i vanil-šećer pa ostaviti da proključa. Potom dodati griz i nastaviti s kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti belanca s preostalim šećerom u čvrst šam.
3. U vreo griz dodati šam od belanaca i umutiti žicom.
Žuti fil:
1. U manju šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mleko s pudingom od vanile i žumancima, te sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. U vreo puding dodati puter i mešati dok se ne rastopi.
Finalni postupak:
1. U tepsiju poslagati red ptiber keksa prethodno natopljenog u mleko. Preliti ga filom od griza pa odgore opet poslagati red natopljenog keksa.
2. Preko drugog sloja keksa preliti fil od vanile i preklopiti natopljenim keksom.
3. Posebno umutiti šlag sa 2 dl mleka i premazati preko kolača. Ostaviti u frižideru da se stegne.

Tagovi: