Ukusna posno jelo: Šaran zapečen u rerni

by | februar 26, 2020
recept saran posno

Sreda je, posan je dan. Za one koji se pridržavaju posta evoj jednog lepog recepta za ukusno spremljenu ribu iz rerne. Ovoga puta šaran, tj pečene šnicle šarana. Otkošćeni filet šarana je jedan od najboljih ribljih recepata. Naravno pod uslovom da volite, slatko, sočno meso šarana. Nekome je šaran previše masan, pa može umesto njega da koristi drugu nemasniju ribu. Samo neka to budu fileti. Pred vama je recept za slasnog šarana sa orasima.

Sastojci:

500 g fileta šarana,
2 vrhom pune kašike mlevenih oraha,
2 vrhom pune kašike prezle,
tucana ljuta paprika po ukus,
so i biber.

riba gastro zdravlje

Napomena:

Količinu ribe treba da prilagodite broju osoba za koje kuvate. To bi značilo da po osobi koristite oko 250 g šarana s kostima i kožom. Ukoliko niste vešti u otkošćavanjau u marketima i ribarnicama možete kupiti i filete otkošćenog šarana. Ipak, ako nemate nemate gde da ih kupite možete to i sami pokušati da uradite, ili da pohujete obične šaranske šnicle s kostima. Ako želite bezglutenski obrok, prezlu za pohovanje zamenite kukuruznim brašnom, grizom ili palentom.

Pošto je meso šarana masno, nema potrebe da dodajete masnoću za pečenje. Ako ne postite i nije vam toliko bitno da obrok bude postan, šarana možete i klasično ispohovati po sistemu brašno-jaja-prezla i orasi.

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 220°C dok pripremate šnicle šarana.

Očišćenu i pripremljenu ribu posolite i pobiberite. U činiji izmešajte prezlu (griz, brašno, paletnu), mlevene orahe i tucanu ljutu papriku. Šnicle šarana uvaljajte u ovu mešavinu i stavite na papir za pečenje u tepsiji.

Tepsiju sa ribom stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta u zavisnosti od toga da li volite manje ili više reš pečenu ribu. Kada je riba pečena, izvadite je iz rerne, pustite da se malo prohladi. Uz ovako pripremljene riblje šnicle, najbolje je da poslužite krompir salatu.

Krompir salatu pripremite na sledeći način: Operite krompir, sa ljuskom ga stavite u šerpu sa vodom. Skuvajte i sačekajte da se ohladi. Isecite na kolutove posolite, pobiberite i začinite sirćetom i uljem. U činiju sa krompirom dodajte luk sečen na kolutove, najbolje bi bilo ako imate praziluk, salata će biti ukusnija. Poslužite kao prilog uz šnicle šarana i uživajte u ovom divnom obroku.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi: