Umotani kolač: Desert sa žele bombonama

by | jun 2, 2016
Foto: Pošalji recept

Foto: Pošalji recept

Sastojci:
– 3 jajeta
– 150 g šećera
– 150 ml ulja
– 300 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanil-šećer
– 200 ml jogurta
– 200 g žele bombona
Za patišpanj:
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika brašna
– 5 kašika marmelade od šljiva
– šećer u prahu (za posipanje)

Priprema:
1. U dubljoj posudi penasto umutiti jaja postepeno dodajući šećer i vanil-šećer.
2. Zatim dodati jogurt, ulje i iseckane žele bombone, pa promešati varjačom.
3. Na kraju postepeno dodavati brašno pomešano s praškom za pecivo i sve dobro sjediniti.
4. Pravougaoni kalup veličine 11×30 cm obložiti papirom za pečenje, te u njega sipati pripremljenu smesu.
5. Peći 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečeni kolač izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Patišpanj:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance neprestano muteći. Na kraju dodati brašno, pa sve lagano promešati.
2. Dobijenu smesu sipati u pleh i peći 12 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
3. Dok je topao, pečeni patišpanj staviti na krpu posutu šećerom, pa ga premazati marmeladom.
Finalni postupak:
1. Patišpanj odmah uviti oko kolača, pa odozgo posuti šećerom u prahu.
2. Kolač iseći i poslužiti.

Tagovi: