Zasladite se sočnom tortom od badema

by | maj 30, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:
Za kore:
– 14 belanaca
– 400 g badema
– 400 g šećera
Za fil:
– 14 žumanaca
– 200 g šećera
– 100 g mlevenih lešnika
– 250 g margarina
– 50 g čokolade
– 5 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
– 100 g čokolade

Priprema:
Kore:
1. Umutiti 7 belanaca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati 200 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U šlag od belanaca dodati 200 g mlevenih badema i polako promešati varjačom.
3. U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC 20 min. Koru ostaviti da se ohladi te je vertikalno preseći kako bi se dobile dve kore.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru i podeliti je na dva dela.
Fil:
1. Žumanca i šećer umutiti mikserom, a potom ih kuvati na pari dok se fil ne zgusne.
2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen krem dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju dodati mlevene lešnike i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati četvrtinom fila, pa preko fila ravnomerno rasporediti četvrtinu šlaga od slatke pavlake. Isti postupak (kora-fil-šlag) ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal.
3. Filovanu tortu preliti otopljenom čokoladom.

Tagovi: