Categories Venčanje

Nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno

U moru običaja koji prate velike životne događaje, venčanje je svakako jedan od njih. Tradicija nalaže da mlada na venčanje obavezno nosi nešto staro, nešto novo i nešto pozajmljeno

foto: freedigitalphotos.net, by stockimages
foto: freedigitalphotos.net, by stockimages

Dugo se čekao dan venčanja. Svi su uznemireni a mladenci najviše. Poslednje pripreme za veliki dan privode se kraju, a u devojačkoj sobi sve miriše na čistotu, čednost i predstojeće veselje.

Tradicija i narodni običaji u mnogim narodima nalažu da mlada na venčanju treba da ima nešto staro na sebi, treba da obuče nešto novo i da nosi nešto pozajmljeno. Evo i zašto:

Nešto staro – stari odevni predmet na devojci koja treba da izgovori sudbonosno da simbolituje tradiciju, proverene vrednosoti i sve što je bilo dobro u devojačkom životu da prenese u bračni život koji dolazi.

Svi će se složiti da nešto staro što se nosi na venčanju ne treba da nosi epitet polovno. Zato se ne preporučuje da se nose polovne cipele, polovine haljine ili venčanice nego da to bude nakit koji će se savršeno uklapati sa ostalim delovima garderobe. Poželjno je da nakit na venčanju bude od plemenitog metala.

Mlade žene koje ne vole da nose nakit, opredeljuju se da u kosu stave stari predmet, npr. veo koji je već jednom bio na venčanju, ukosnice koje su već krasile mladinu frizuru.

Nešto novo – simbolizuje novi život koji tek počinje. Novo je ipak novo, zrači čistotom, sjajem i treba da uvedu u novi početak ne samo zajedničkog života nego i svega novog što tek dolazi.

Još su naše bake govorile da nošenje nečeg novog na venčanju treba da privuče svu novu garderobu, da mlada u životu nikad ne nosi staro i pocepano nego uvek novo i elegantno.

Najčešći novi predmet koji se nosi na venčanju je venčanica ili svečana haljina, cipele, čarape i donj veš. Iako se, najčešće, donji veš ne vidi, buduće supruge pažljivo i veoma emotivno biraju pomenuti detalj.

Nešto pozajmljeno treba uzeti od ženske osobe koja je srećna u braku, koja ima uređen bračni život, od osobe koja je karakterno stabilna i koja dobro vaspitava svoju decu. Na taj način, mlada pozajmljuje tuđu sreću, mada, uverljivije bi bilo da se kaže da uzima recept za srećan i spokojan život.

Dopuna spiska, nešto staro, nešto novo i nešto pozajmljeno, u nekim folklorima ima dopunu a to je da na venčanje mlada treba da nosi i nešto plavo.

Plava boja simbolizujre vernost i čistotu pa se ovim činom želi postići upravo to. Mnogobrojne devojke ne žele da se vidi plavi detalj jer remeti sklad odabrane odevne kombinacije. Upravo iz tog razloga, mlade dame koje ne žele da se odreknu plave boje na venčanju, obično nose plavu podvezicu, ušiju plavi konac na unutrašnjost venčanice ili donjeg veša.

Odvažne mlade u šešir stavljaju plavo pero, nose nakit sa plavim kamenom. Imućnije se ne libe da pokažu verenički prsten sa safirom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA