Categories Stil života

Šta kaže nauka: Da li će četvrta industrijska revolucija doprineti razvoju javnog zdravlja?

Tehnološke inovacije dovele su do ubrzanog razvoja najrazličitijih proizvoda, a neka od rešenja digitalne transformacije možda će doneti epohalna rešenja.

Fenomen “digital health” u Africi je već za mnogo kraće vreme uspeo ono što godinama nije uspevalo postojećoj zdravstvenoj infrastrukturi i međunarodnoj pomoći upućenoj na ovaj kontinent. Afrika predstavlja najbrže rastuće i drugo najveće tržište mobilnih telefona, što je dovelo do proliferacije zdravstevih aplikacija, a prema istraživanju agencije PriceWaterhouse Coopers iz 2013. godine, na ovaj način može biti spašeno oko milion života.

Ako uzmemo za primer da Mozambik ima samo 548 doktora na ukupnu populaciju od preko 22 miliona ljudi, jasno je zašto su aplikacije koje povezuju ljude sa medicinskim osobljem postale jedne od najpopularnijih na afričkom kontinetu.

Getty

I dok se bum zdravstvenih aplikacija – “digital health” dešava u Africi, u Aziji, u Japanu pre pet godina procvat je doživeo jedan drugi fenomen – “heat not burn” fenomen, koji se potom brzo proširio na ostatak sveta.

U središtu tog fenomena našla se Moira Gilchrist, škotska naučnica koja je imala prilično neobičan put. U trenutku kada u svetu ima preko milijardu pušača, Moira je rešila da se pridruži težnji da svet jednog dana, bude svet bez duvanskog dima. I zato je 2004. godine iz farmaceutske industrije, prešla u – duvansku. Tada je postala deo ove vizije kompanije Filip Moris i deo odeljenje za istraživanja i razvoj uređaja IQOS koji je baziran na tehnologiji zagrevanja, a ne sagorevanja duvana.

Ipak, Moira  i danas insistira da se IQOS naziva isključivo alternativom – boljom po zdravlje korisnika i neiritantnom za njihovu okolinu. “Svaki pušač je zasebna individua i svako od njih bi trebalo da nađe svoje razloge zašto bi prešao na alternative. IQOS je samo jedan od četiri platforme koje smo razvili, jer smo bili svesni da jedan proizvod ne može da odgovara svim pušačima, a imamo naučne dokaze koji pokazuju smanjenje rizika kroz konzumiranje ovih proizvoda“

Pošto visoke cene ili ograničenja upotrebe nisu dovele do značajnog smanjenja broja pušača, tehnološke inovacije su omogućile alterativan vid suočavanja sa ovim porokom, a svet bez duvanskog dima, verovatno, ne tako dalekom budućnošću.  I dok se 4. industrijska revolucija i dalje prvenstveno percipira kao epoha koju će obeležiti razvoj digitalnih tehnologija, ipak podaci pokazuju da će ova revolucija doneti najznačajnije promene na poljima nanotehnologije, neurotehnologije, veštačke inteligencije, biotehnologije, razvoja sistema skladištenja energije, dronova i 3D štampača, ali i javnog zdravlja.

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA