Šta neverbalna komunikacija otkriva o vašem sagovorniku?

by | 20 februara, 2019

Uvek ste se pitali, kako neke osobe imaju sposobnost da tako dobro „čitaju“ druge ljude. Međutim, uopšte nije toliko teško zaključiti o čemu osoba sa kojom razgovarate razmišlja, dovoljno je da pažljivije pogledate tu osobu i odmah će vam biti jasno kakvim je mislima zaokupljena.

Stručnjaci tvrde da se oko 80% ljudske komunikacije odvija neverbalnim putem, zato pažljivo posmatrajte svog sagovornika i moći ćete doslovno da mu pročitate misli.

Postoji nekoliko jednostavnih trikova, pomoću kojih ćete iz neverbalne komunikacije sagovornika pročitati tok njegovih misli.

1. Obratite pažnju na govor tela

Pokreti i držanje neke osobe, mogu vam otkriti mnogo toga o njihovom razmišljanju. Nabrano čelo recimo, otkriva da je vaš sagovornik pod stresom, dok prekrštene ruke znače da je pred vama zauzeo odbrambeni stav. Pravilno držanje, pravih ramena i podignute glave govori o optimizmu osobe sa kojom razgovarate, dok nepravilno držanje ukazuje na dosadu.

2. Pratite ritam disanja svog sagovornika

Opuštena osoba disaće lagano i duboko, dok čovek koji je uznemiren diše plitko i ubrzano. Disanje je dobar pokazatelj, da li vam osoba govori istinu, ako diše ubrzano, verovatno pokušava da sakrije nešto od vas.

3. Pogledajte ga duboko u oči

Ljudi koji puno razmišljaju imaju raširene zenice, ali ako je mozak umoran i preopterećen, one će se suziti. Ako su zenice vašeg sagovornika, dok razgovarate raširene, to znači da ste uspešno zadržali njegovu pažnju.

4. Obratite pažnju na način govora osobe sa kojom razgovarate

Spor, opušten razgovor ukazaće da je sagovorniku prijatno da priča sa vama, dok će ubrzana priča biti jasan signal da je sagovornik uznemiren.

Foto: @americanstyle

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.