Bavarska peciva

by | mart 31, 2011

Bavarska peciva

  • 1 kg mekog brašna (tip 400)
  • 4 dl vode
  • 1 dl ulja
  • 1 svež kvasac
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike sode bikarbone
  • 250 g praške šunke
  • 1 veća glavica zelene salate
  • 100 g putera
  • 300 g kačkavalja
  • susam

1. U manjoj posudi sjediniti 1,5 dl mlake vode, šećer, svež kvasac i 1 kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, 1 kašiku soli, preostalu mlaku vodu, ulje i promešati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Kada se testo udvostruči, premesiti ga, oblikovati u jufke i ostaviti još malo da kisne. Zatim oblikovati kiflice.
4. U širu šerpu sipati 2 l vode, dodati sodu bikarbonu, preostalu so i kuvati dok ne proključa.
5. Formirane kiflice spuštati u ključalu vodu (po tri kiflice) i kratko prokuvati sa jedne i druge strane 30 sekundi, a potom izvaditi rešetkastom kašikom.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i nauljiti. Poslagati prokuvane kiflice i zarezati na nekoliko mesta gde želite da vam ostanu svetlije. Zatim ih posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
7. Pečene kiflice ostaviti da se ohlade, a potom ih poprečno zaseći kako bi se napravio otvor za punjenje. Premazati puterom, staviti list zelene salate, list praške šunke i malo rendanog kačkavalja.

Izvor:  Dobra hrana logo

Tagovi: