Čokoladna jastuk torta

by | maj 30, 2012

SASTOJCI:

Za koru:

8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1 kašika ulja
1 kašika vode
1 prašak za pecivo

Za fil :

1 litar mleka
2 kesice pudinga od čokolade
3 kašike griza
5 žumanaca
5 kašika šećera

Za žele:

500 g mešavine šumskog voća
100 ml belog vina
5 kašika šećera
6 listova crvenog želatina

Za šne:

5 belanaca
5 kašika šećera
sok od pola limuna

Za prskanje kora:

sok od dve narandže

PRIPREMA:

Žele:

1. Prokuvati belo vino sa šumskim voćem i šećerom, pa dodati želatin pripremljen po uputstvu.
2. Sačekati da se smesa želira i iseći je na kocke.

Kora:

1. Umutiti jaja, dodati šećer, pa mutiti desetak minuta dok masa ne pobeli.
2. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, ulje i vodu.
3. Smesu dobro umutiti pa je sipati u papirom obložen pleh i peći na 180 °C oko 35 minuta.
4. Koru ohladiti i iseći na 10 do 12 kriški.

Fil:

1. U litru mleka skuvati puding i griz, pa dodati šećer i umućena žumanca. Ostaviti da se fil ohladi.

Finalni postupak:

U kalup za tortu asimetrično ređati kore poprskane narandžinim sokom, fil od pudinga i žele od šumskog voća sve dok se ne utroši materijal. Tortu ostaviti da se stegne, pa je prebaciti na tanjir. Umutiti šne od belanaca, šećera i limunovog soka, ukrasiti tortu i zapeći je na 200 °C minut-dva. Ostaviti je da se hladi u frižderu oko dva sata.

Recept Sanje Gostović iz Inđije

Izvor: Pošalji recept

Tagovi: