Danas spremamo: Jorkširski puding

by | 5 maja, 2017

Tradicionalni engleski Yorkshire Pudding nema nikakve veze s onim što mi pomislimo kad se pomene puding. Reč je o vazdušastom testu, koje se servira uz tradicionalni nedeljni engleski ručak, s pečenim mesom i sosom. Prvi recept pojavio se 1737. godine pod nazivom Dripping Pudding. Odlična je zamena za hleb uz sve vrste pečenja ili gulaše, a sjajan je i kad se jede samostalno, kao “snack”.

Foto: Coolinarika

Za 12 pudinga potrebno je: 1 šoljica mekog brašna, 1 šoljica mleka, 3 jajeta, nekoliko kašičica masti, 1,5 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog bibera

Priprema:

1. Sve sastojke (osim masti) staviti u činiju i pomešati mikserom. Ostaviti testo da stoji bar jedan sat.

2. Uzeti kalup za mafine, pa u svako udubljenje dodati pola kašičice masti. Staviti u već zagrejanu rernu, na 250 stepeni, da mast postane vruća. Kad se otopi, treba da na dnu ima oko 2 milimetra.

Foto: Coolinarika.com

3. Izvaditi tavu i odmah sipati smesu na sredinu svakog kalupa, jer će se tu napraviti udubljenje pudinga. Ukoliko je budete sipali malo sa strane i udubljenja će se praviti sa strane, pa će se korpice tokom pečenja okrenuti. To, naravno, nije bitno, osim ako niste perfekcionista, koji želi da sve izgledaju isto.

4. Čim ih stavite u vruću rernu, smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite 15-20 minuta, dok ne porastu i dobiju tamno zlatnu boju. Tokom pečenje se ne smeju otvarati vrata rerne, jer ako to učinite – pudinzi će splasnuti.

Od 27. aprila do 6. maja u Novom Sadu traje Food Planet, festival internacionalne hrane i muzike. Odaberite kuhinju koja vam najviše odgovara i vidimo se na Trgu Slobode u Novom Sadu. Više informacija na Food Planet – Festival nacionalnih kuhinja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.