Savršeno kremast i lagan – Dezert sa bananama i slatkom pavlakom

by | 11 decembra, 2020
Dezert sa bananama

Banane, keks i slatka pavlaka su dobitna kombinacija kad želite umereno slatku poslasticu čija priprema ne zahteva previše truda. Dezert sa bananama u čaši je kremast i punog ukusa, a lep je i na oko, tako da ga možete pripremiti i umesto tradicionalnih prazničnih kolača. (Pročitaj: Karamel kolač s lešnikom – Zimska poslastica koja će vas zasititi i ugrejati)

Dezert sa bananama u čaši

Sastojci:
Fil:
– 1 kašika želatina
– 2 jajeta
– 10 žumanaca
– 1/2 šoljice šećera u prahu (ako su banane zrele, količinu šećera možete smanjiti)
– 2 šoljice slatke pavlake
– štapić vanile
– prstohvat soli
– 2 izgnječene banane (Pročitaj: Da li je banana dobar izbor za gubitak kilaže?)
– 1/2 kašike limunovog soka
Parfe:
– 1 slatka pavlaka
– 2 kašike šećera
– 2 zrele banane isečene na kolutiće
– 2 kašike grčkog jogurta
– 1/2 kašike limunovog soka

– 200 g mlevenog keksabanane

Priprema:
Fil
1. Sipajte četvrtinu šolje vode u plitak sud, ubacite želatin i sačekajte 10 minuta.
2. U činiji pomešajte jaja, žumanca i polovinu šećera.
3. Potom u dubljoj šerpi pomešajte slatku pavlaku, vanilu, preostali šećer i prstohvat soli. Kuvajte na srednjoj vatri između pet i sedam minuta, sve dok se masa ne zgusne. Postepeno je dodajte u masu od jaja.
4. Potom vratite dobijenu masu nazad u šerpu i kuvajte desetak minuta, uz neprekidno mešanje. Sklonite sa vatre i dodajte želatin, izgnječene banane i limunov sok.
5. Držite u frižideru najmanje 3 sata. (Pročitaj: Zdrav i zasitan – domaći sutlijaš sa čokoladom i bananama)

Parfe
Da biste napravili parfe, mikserom umutite slatku pavlaku i šećer. U drugoj činiji pomešajte komadiće banane, grčki jogurt i limunov sok, pa lagano umešajte u umućenu slatku pavlaku.

Na dno staklene činijice ili šire čaše stavite red fila, pa mleveni keks, potom parfe i ponovite postupak još jednom.
Ostatak banana iskoristite za dekoraciju, a vrh pospite mlevenim keksom.

lepotaizdravlje.rs bhofack2/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.