Eurokrem kolač

by | decembar 18, 2012

Za koru:

  • 100 g seckanih prženih lešnika
  • 7 belanaca
  • 150 g šećera
  • 1 dl ulja
  • 7 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g eurokrema
  • 200 g ”pti ber” keksa
  • 3 dl mleka

Za fil:

  • 7 žumanaca
  • 7 dl mleka
  • 7 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 100 g margarina
  • 4 dl slatke pavlake

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 100 g margarina

Priprema:

Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno uz neprestano mućenje dodavati šećer.
2. U šam od belanaca dodati ulje, prašak za pecivo i brašno te polako izmešati varjačom.
3. Tepsiju (30×40 cm) obložiti papirom za pečenje i u nju rasporediti seckane lešnike. Preko lešnika nasuti smesu od belanaca i peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je okrenuti tako da lešnici budu gore. Lešnike premazati eurokremom pa preko njega rasporediti keks natopljen mlekom.

Fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati umućeni margarin i šlag od slatke pavlake pa polako promešati.

Finalni postupak:
1. Preko pripremljene kore ravnomerno rasporediti fil.
2. Čokoladu sjediniti sa margarinom pa otopiti na umerenoj temperaturi kako bi se dobila ujednačena smesa i preliti
preko kolača.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: