Grilovane tikvice s nanom: Hrskavo, a osvežavajuće!

by | 2 septembra, 2021
Grilovane tikvice s nanom

Grilovane tikvice s nanom su naš izbor za ovonedeljnu rubriku #štazavečeru. 

Tikvice sadrže veliku količinu kalijuma – oko 8 % preporučene dnevne doze ovog minerala.
Stručnjaci kažu da kalijum može da bude od velike pomoći kada je reč o kontroli krvnog pritiska, jer smanjuje štetne efekte soli u našem telu. Studije ukazuju da povećanje unosa kalijuma može smanjiti rizik od moždanog udara, kao i smanjiti šanse za razvoj srčanih oboljenja.

Takođe, tikvice su bogate vitaminom C, koji jača imunitet i čini nas zdravijim. Uz sve to, tikvice sadrže veoma malo kalorija, pa su idealne i za osobe koje žele da regulišu telesnu težinu.

S druge strane, nana povoljno deluje na organe za varenje, a uz to, pokazala se delotvornom i u lečenju prehlada i gripa. Ova biljka umiruje, sprečava iritaciju kože…

Sasvim dovoljno razloga zašto ne bismo spojili ove dve namirnice u ukusan, zdrav i veganski obrok. Evo i kako!

Grilovane tikvice s nanom

Sastojci

3 tikvice srednje veličine
1 praziluk (ili 3 manje glavice crnog luka)
3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
2 kašike limunovog soka
1/4 šolje tahinija
1/4 šolje listova nane
so, biber

Isprobajte i… Hrskave tikvice iz rerne

Način pripreme

  1. Zagrejte tiganj ili roštilj.
  2. Iseckajte tikvice na kriške i pomešajte s kašikom ulja i s pola kašike soli.
  3. Dodajte iseckani praziluk (ili crni luk) i promešajte.
  4. Ostavite da odstoji 10ak minuta, da tikvice puste vodu.
  5. Za to vreme u blender dodajte beli luk, tahini, sok od limuna i 2 kašike nane i izblendajte.
  6. U smesu dodajte još dve kašike maslinovog ulja kao i biber po ukusu.
  7. Tikvice i praziluk kratko propržite na tiganju.
  8. Izvadite povrće na tanjir i prelijte smesom od tahinija, belog luka i nane.
  9. Aranžirajte sa nekoliko listova nane.Poslužite toplo! Prijatno!

 

lepotaizdravlje.rs AnjelaGr/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.