Idealno za nedeljni ručak: Natur šnicle u sosu od pečuraka

by | 16 februara, 2020
natur snicla recept hrana lepota

Kod nas u restoranima klasični restoranski meni „a la kard“ (À la carte), obavezno sadrži jelo koje se zove „natur šnicla“. Tanko isečena, pečena/dinstana šnicla, nije bitno da li je u pitanju teleća, juneće, svinjska,… u sosu od sopstvenog pečenja (ponekad i uz dodatak gljiva), sa prilogom od pirinča (koji se najčešće naziva rizi-bizi) ili pire krompira. Nikada se nećete prevariti kada je naručite ili napravite u sopstvenoj režiji. Natur šnicla je ukusna, mekana i topi se u ustima i kad je samo u svom sosu, ali i uz razne druge soseve. Kako bi od jednog ovako običnog i jednostavnog recepta napravili i dobili odlično i bogato jelo potrebno je samo da koristite kvalitetne sastojke kao što su npr. teletina i vrganji ili tamni šampinjoni. Sama priprema jela je, vrlo jednostavna. Probajte, za nedeljni ručak natur šnicla je idealna. Ne gubite puno vremena, a porodica će uživati.

Potrebni sastojci:

500 g šnicli od teletine (možete koristiti i svinjske, ćureće ili neke druge šnicle),
2-3 kašike putera,
2 kašike suvih vrganja ili carskih šampinjona,
2-3 kašike brašna,
2 dl belog vina,
1-2 čena belog luka,
1 dl kisele pavlake (ili pavlake za kuvanje),
so i biber.

Priprema:

Suve vrganje prelijte sa otprike 1 dl vrele vode i ostavite ih barem desetak minuta da se rehidriraju. Za to vreme pripremite meso. Ukoliko koristite carske šampinjone, one braon boje, njih isecite na listiće i propržite na crnom luku.

Šnicle istanjite čekićem za meso, posolite ih, pobiberite i uvaljajte u brašno. U zavisnosti od toga koliko imate šnicli može vam biti potrebno manje ili više brašna, tako da one 2-3 kašike navedene u sastojcima smatrate orijentacionim.

U dubljem tiganju (nelepljivom, u kojem možete peći i bez masnoće) na puteru, na srednjoj temperaturi, ispržite šnicle sa obe strane da porumene (4-5 minuta otprilike). Dodajte iseckani beli luk, rehidrirane vrganje zajedno sa vodom u kojoj su stajali ili već pripremljene carske šampinjone. Kuvajte na niskoj temperaturi par minuta da sos provri. Na kraju dodajte i kiselu pavlaku, promešajte i poslužite s prilogom po želji. Natur šnicla je još bolja uz neku salatu, a uz ovo jelo idelna zimska salata je salata od kiselog kupusa. Okupite porodicu za stolom i provedite divno nedeljno popodne uz odličnu hranu koju ste brzo pripremili.

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.