Iskoristite stari hleb

by | 30 januara, 2020
fritata hrana

 

Fritata od starog hleba

Uvek se pitate šta uraditi sa ostatkom hleba od prethodnog dana. Ako baš i ne volite prženice ili pofezne, ko ih kako zove, ne želite da provedete puno vremena u kuhinji, a gladni ste, evo novog predloga za vas. Napravite sebi fritatu. Ukusna je, brzo se priprema a i zagrejaće vaša nepca u hladnim danima.

Potrebni sastojci za dve osobe:

260 g starog hleba ili 5 parčića
1,25 dl mleka
1,25 dl vode
bibera i soli po ukusu
kašika ili dve maslaca
2 jaja
Zacini po izboru
Ljuta ili slatka mlevena paprika
beli luk u granulama
mladi luk
Začin C, so,
malo ulja za tiganj

Priprema:

Prvo u šerpici ugrejte vodu i mleko, dodajte so, biber, maslac i začin C po želji. U vrelu mešavinu vode i mleka dodajte hleb isečen u kockice, lagano promešajte i pustite da proključa. Kada proključa sklonite sa vatre. Ocedite suvišnu tečnost i pustite da se malo ohladi. Dok se hladi ugrejte malo ulja u tiganju. Umutite jaja sa malo soli, bibera, dodajte začinsko bilje po izboru, mladi luk, papriku, beli luk u granulama. Sjedinite jaja i hleb, izmešajte i ubacite u zagrejani tiganj. Smesu poravnajte, smanjite temperaturu i ostavite pet minuta da se odozdo zapeče. Kako piše Kulinarka, najlakše je da pomoću većeg plitkog tanjira ili poklopca preokrenete fritatu i zapečete i sa druge strane. Po želji možete narendati i neki tvrđi sir po vrhu i dodati origano.

Savet plus: Odlično se slaže sa namazom od senfa i paprika ili nekom zelenom salatom, najbolje rukolom. Prijatno.

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.