Kada nemate kuhinjsku vagu: Koliko grama ima u jednoj kašičici? (recept)

by | 4 februara, 2020

Nisu svi te sreće da imaju talenat ili iskustvo baka u kuhinji koje kada ih pitate za razmeru sastojaka u receptima kažu „malo dodaš“, „otprilike“, „na vrh prsta“… Dosta iskusnih kuvarica takođe voli da se drži precizno označenih recepata, ali kada si početnik može biti veoma zbunjujuće kada u kuvarima i listama sastojaka na internetu ne koriste iste merne jedinice.

Ponekada je poštovanje tačnih količina namirnica u receptima nemoguća misija, pogotovu kada je deo namirnica izražen u gramima, deo u mililitrima, a drugi deo i čašama, šoljama, kašikama…

Zato, kako bismo vam olakšali spremanje omiljenih jela ili eksperimentisanje sa novim, pretvorili smo kašičice u grame, bar nekoh osnovnih namirnica za kuvanje koje će pomoći i onima kojima se desi da nemaju svu opremu za pravljenje, npr. vagu za merenje.

Težina u gramima i zapremina u mililitrima standardne kašičice je različita u zavisnosti od toga šta merite njima, piše bonapeti.rs.

1 kašičica vode je 5 grama
1 kašičica soli je 8 grama
1 kašičica šećera je 10 grama
1 kašičica šećera u prahu je 5 grama

U 1 kašičicu takođe staje:

3 g brašna
6 g prezli
5 g sirćeta
6 g svežeg mleka
8 g kiselog mleka
7 g maslaca
20 g masti
10 g pirinča
10 g skroba

Recept plus:

Torta sa keksom

Sastojci: 350 g mlevenog keksa, 2 pune kašičice čokoladnog praha, 90 g rastopljenog putera, 100 ml mleka sa sobne temperature, 400 g krem sira, 50 g šećera u prahu, 650 ml slatke pavlake, 250 g lešnik krema, 150 g crne čokolade, listići badema za dekoraciju (po želji).

Priprema: Pomešati mleveni keks, čokoladni prah, puter i mleko, lepo sjediniti i formirati koru u kalupu kojem se skidaju stranice (ako nemate ovaj kalup, možete da koristite okruglu šerpu čije dno i stranice ćete obložiti providnom streč folijom, tako da folija viri iz šerpe). Ostavite da se hladi u frižideru dok vi mutite fil.

Umutiti krem sir sa šećerom u prahu, a u posebnoj činiji umutite 500 ml slatke pavlake, pa spojite bele filove. Polovinu premazati preko biskvita, a u drugu polovinu dodati lešnik krem i umutiti da se sjedini. Rasporediti preko belog fila i vratiti u frižider.

Za glazuru istopiti čokoladu sa preostalih 150 ml slatke pavlake. Preliti preko drugog fila i ostaviti još malo u frižideru. Izvadite iz kalupa ili šerpe (kad se dobro stegne, samo uhvatite foliju koja viri i izvadite tortu), pa ukrasite po želji listićima badema.

Foto: Sonja Punz/Michaela Baum/Deva Williamson on Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.