Kafa i zdravlje srca: Najnovija istraživanja bacaju senku na dosadašnja saznanja

by | 29 aprila, 2022
kafa i zdravlje

Da li su kafa i zdravlje srca u vezi i na koji način? Evo šta kažu naučnici!

Nema sumnje da je kafa jedno (ako ne i naj) popularnije piće na svetu. Najviše, zbog činjenice da nas razbuđuje, ali i zbog same arome i onoga što ona simbolizuje (nekome jutarnji mir, a nekome druženje s najdražim ljudima). Bilo kako bilo, kafa je deo naše dnevne rutine.

I dok ona predstavlja prirodni buster energije, sigurno ste se zapitali ima li kafa i zdravstvene benefite? Najnovija istraživanja pokazala su sasvim novo svetlo ovog napitka.

Kafa i zdravlje srca

Jedna velika studija Američkog koledža kardiologije bavila se upravo vezom između kafe i srčanih oboljenja.

-Kafa ubrzava srčani ritam, pa se mnogi brinu da bi ispijanje ovog napitka moglo da pogorša određena stanja srca, kažu u studiji.

Upravo, prem arečima vodećeg naučnik studije, Pitera Kistlera, i dolazi do mišljenja da osobe koje imaju srčane smetnje ne smeju da piju kafu. Međutim, istraživanja su pokazala da dnevni unos kafe ne remeti zdravlje srca.

Pročitajte i… Zdravstveni benefiti kafe

Studija je otkrila da osobe koje su pile jednu šoljicu kafe dnevno 10 godina, imale manji rizik od moždanog udara kao i od smrti izazvane srčanim problemima. Oni koji su pili dve do tri šoljice kafe imali su manji rizik od srčanih oboljenja, zastoja srca, problema s srčanim ritmom i od smrti uopšte. Isto tako, u studiji se naglašava da količina kafe ne može da poveća rizik od problema sa srčanim ritmom.

Ukoliko spadate u grupu ljudi koja obožava kafu, ovo su zaista sjajne vesti za vas.

Pročitajte i… Šta je zdravije, čaj ili kafa?

lepotaizdravlje.rsfranz12/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.