Karamel kolač s lešnikom – Zimska poslastica koja će vas zasititi i ugrejati

by | decembar 7, 2020
Karamel kolač

Katarina Stojković, food blog Veseli zalogaji

Decembar je mesec veselja, darivanja i mesec lepih slatkiša. I kada vam neko dolazi u goste i kada idete u goste, nekako se podrazumeva da ćete biti posluženi ili imati kod kuće neki ukusan kolač, pomalo neobičan i izgledom praznični. Naš predlog je Karamel kolač s lešnikom.

Ovaj slatkiš je prava zimska poslastica, jer pored toga što je sladak, ujedno je i energetska bomba. Lešnici, ovsene pahuljice, med, maslinovo ulje, agava šećer, to su sastojci koji će vas zasititi, ali i zagrejati tokom zimskih dana. Napunite baterije uz ovaj kolač, a onda se utoplite i uživajte u zimskoj šetnji i lepim prizorima koje decembar nosi sa sobom. (Pročitaj: Tradicionalna francuska kuhinja – Sočna piletina u vinu)

Karamel kolač s lešnikom

Osnova:
2 šolje ovsenih pahuljica
1/2 šolje agava šećera
1/3 šolje maslinovog ulja
Ovsene pahuljice sameljite u brašno. Dodajte šećer i ulje, pa nastavite sa mućenjem u blenderu ili seckalici, dok se smesa ne ujednači. Koru pecite 10 minuta na 180 stepeni.

Dok se kora peče, pripremite fil.Fil:
U šerpici, na tihoj vatri, stavite da provri:
1.5 šolja agava šećera
1/2 šolje meda
3 kašike kokosovog ulja
5 kašika vode
Kada provri, sklonite sa vatre, umešajte 2-3 kašike gustina, lepo izmešajte da se sve ujednači, pa dodajte 2 šolje grubo sečenog lešnika. Sve izmešajte, prelijte preko kore i pecite još 15 minuta. (Pročitaj: Jesenji specijalitet – Knedle sa ajvarom i mozzarelom)

Posle pečenja, pustite da se skroz ohladi, pa isecite i poslužite. Prijatno!

Napomena: mera je za kalup od 18 cm, a korišćena šolja je od 200 ml.

Katarina StojkovićKatarina Stojković