Karamel torta

by | novembar 23, 2011

Karamel torta

 

 

Potrebni sastojci:

Za kore:

7 jaja

7 kašika šećera

7 kašika brašna

5 kašika mlevenih oraha

40 g čokolade
Za karamel fil:

2 jajeta

250 g šećera

125 g margarina

50 g seckanih oraha
Za vanil-fil:

1 puding od vanile

125 g margarina

4 dl mleka

5 kašika šećera
Za dekoraciju:

2 krem šlaga od čokolade

Priprema:

Kore:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. U belanca postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.

2. Potom dodavati jedno po jedno žumance i mutiti mikserom. Na kraju dodati brašno, mlevene orahe i rendanu čokoladu pa polako promešati varjačom.

3. U okrugao kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 *C dok ne porumeni.

4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno preseći dva puta kako bi se dobile tri kore.
Karamel fil:

1. Umutiti jaja sa 150 g šećera i kuvati na pari dok se šećer ne otopi.

2. Kada se masa zgusne, dodati margarin i mešati dok se ne otopi.

3. Posebno otopiti 100 g šećera na umerenoj temperaturi. Presuti u nauljen pleh i sačekati da se ohladi. Zatim karamel izlomiti i samleti na mašini za mlevenje.

4. Samleveni karamel sjediniti sa masom od jaja, dodati seckane orahe i polako promešati.
Vanil-fil:

1. U manju šerpu sipati 3 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.

2. Zatim dodati mešavinu preostalog mleka i puding od vanile. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne.

3. U ohlađen puding dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom karamel fila, zatim naneti polovinu fila od vanile i preklopiti drugom korom.

2. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.

3. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati tortu.

 

Tagovi: