Kad poželite savršenstvo – Kiflice sa mocarelom i slaninom

by | decembar 14, 2020
Kiflice sa slaninom

Katarina Stojković, food blog Veseli zalogaji

Da li poznajete nekoga ko bi odbio sveže domaće kiflice? Verujemo da ste se duboko zamislili i da je odgovor negativan. Ovaj naš predlog je dodatno obogaćen mocarela sirom i seckanom slaninicom, što kiflice čini još mirisnijim i jako ukusnim.

Recept u nastavku je sjajan i za sve početnike u kuhinji, koji nisu previše vešti sa testom. Važno je samo da imate svež kvasac i da zamešeno testo lepo odstoji kako bi nadošlo. (Pročitaj: Karamel kolač s lešnikom – Zimska poslastica koja će vas zasititi i ugrejati) 

Zavrnite rukave i u akciju! I Deda Mraz obožava kiflice, pa neka se nađu na trpezi i 31. decembra 🙂

Kiflice sa mocarelom i slaninom

Sastojci:
200 ml mleka,
1/2 kocke kvasca,
1 kašika šećera,
1/2 kašičice soli,
200 ml jogurta,
100 ml otopljenog putera,
550 gr brašna (T-400)

Priprema:
Zagrejte mleko, dodajte so, šećer i kvasac i ostavite da se kvasac aktivira. Jogurt sipajte u šolju, da malo odstoji na sobnoj temperaturi, a puter otopite u šerpici na tihoj vatri. (Pročitaj: Jesenji specijalitet – Knedle sa ajvarom i mozzarelom)

Kada se kvasac aktivira, zamesite testo (dovoljno je da sipate sve navedene sastojke i varjačom lepo izmešate) i ostavite da lepo poraste (oko 1.5 sat). Nadošlo testo prespite na brašnom posutu podlogu, malo rukama doradite ako treba i podelite na 5 delova. Svaki deo rastanjite i isecite na 8 delova.

Stavite po komadić mocarele i nekoliko komadića sitno iseckane slanine. Uvijte i stavite u pleh. Kiflice sa mocarelom i slaninom premažite žumancetom, pospite susamom i/ili lanom i pecite dvadesetak minuta na 190 stepeni. Prijatno!

Katarina StojkovićKatarina Stojković