Kisele salate iz tegle: Pripremite ukusnu zimnicu

by | avgust 17, 2015

Danas je ponuda svežeg voća i povrća obilna i pristupačna tokom cele godine, te se postavlja pitanje zašto da se uopšte pravi zimnica.
Ako isključimo ekonomski momenat koji je svakako bitan, ostaje nam i navika, kao i tradicija našeg naroda.
Ko još može zamisliti zimu bez kiselih krastavaca, turšije, mešane salate i kojekakvih drugih đakonija.
Neodoljivo nas podsećaju na detinstvo kada smo manje ili više pomagali svojim bakama u njihovoj pripremi.
Naše mame su već ređe punile tegle, a prekretnica je upravo na nama.
Da li ćemo negovati tradiciju i dalje, te praviti ukusnu i zdravu zimnicu po proverenoj recepturi ili ćemo se prepustiti industrijskoj proizvodnji i sve kupovati u supermarketima, pravdajući se nedostatkom vremena.
Dakle, odluka je na vama!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Turšija na veliko
Sastojci:
(za bure od 30 l)
– 5 kg paradajz-paprika
– 5 kg krastavaca kornišona
– 2,5 kg šargarepe
– 2,5 kg zelenog paradajza
– 500 g belog luka
– 2,5 kg karfiola
– 500 g crnog luka
– 1,5 kg malih zelenih lubenica
– 10 l vode
– 300 g soli
– 2,5 dl esencije sirćeta
– 2 kesice vinobrana
– 1 kesica konzervansa
– 200 g šećera

Priprema
1. Povrće dobro oprati i ostaviti u komadu. Jedino luk očistiti od ljuske, a karfiol iskidati na cvetove.
2. Zatim pripremiti bure od 30 l te u njega naizmenično slagati i dobro pritiskati pripremljeno povrće – prvo red zelenog paradajza, zatim belog luka, pa red karfiola, potom crnog luka, te krastavaca, pa šargarepe… sve dok se ne utroši pripremljeno povrće.
3. Na kraju povrće pritisnuti tešim kamenom.
4. Umutiti hladnu vodu, so, esenciju sirćeta, vinobran, konzervans i šećera, pa zaliti povrće, poklopiti i ostaviti da odstoji na temperaturi nižoj od 10 stepeni C najmanje 25 dana kako bi se ukiselilo.

SAVET PLUS: Bure treba dobro oprati pre upotrebe, a vodu prokuvati.

Još odličnih recepata za turšije pronađite OVDE

Tagovi: