Koliko zapravo kalorija dnevno treba da unosimo?

Šta znamo o kalorijskom deficitu i mršavljenju?

by | 8 jula, 2021

Brojanje kalorija jedna je od najpopularnijih praksi prilikom mršavljenja, a ona ima svoje pozitivne i negativne strane. S jedne strane, na taj način gubimo spontanost pa možda i radost samih obroka, a s druge strane postajemo svesni koliko nam zapravo kalorija treba, te kako naš izbor namirnica utiče na zdravu rutinu ishrane.

U nastavku otkrivamo kako da odredite koliko kalorija dnevno treba da unesete, uz pomoć neophodnih računica, kao i individualnih faktora. (Pročitajte i… Savet nutricioniste: Gde se kriju skrivene kalorije?)

Koliko kalorija treba da unosimo?

Kada je mršavljenje u pitanju, kalorijski deficit je ključni termin. Ali, količina kalorija koje treba da unesemo mora individualno da se izračuna, jer ne postoji univerzalna brojka za sve nas.

Nutricionisti određuju dnevnu potrebu za kalorijama mereći bazalnu metaboličku stopu (BMR) kao i ukupnu dnevnu potrošnju energije (TDE). A svaka od ovih brojki je jedinstvena za pojedinca.

Prema nutricionistima, u pitanju je najefektivniji metod računanja dnevne potrebe za kalorijama.

Isto tako, potrebni dnevni unos kalorija zavisi od toga da li vam je cilj da izgradite mišićnu masu ili da izgubite višak kilorama.

 

Kako odrediti dnevnu potrebu za kalorijama

Srećom, postoje sajtovi i aplikacije s kalkulatorima u koje unosimo podatke. U obzir se uzimaju pol, godine, visina, težina, ali i količina fizičke aktivnosti. Na osnovu toga svako može da isplanira svoje obroke. (Naš izbor: Aplikacija „Dnevnik hrane“ ili ovi kalkulatori.)

Uz sve navedeno, stručnjaci ističu da je važan i dnevni unos vode, kao i dovoljno sna, za idealnu i željenu telesnu težinu.

Ipak, brojanje kalorija nije za svakoga. Osobe koje imaju istoriju poremećaja ishrane ne bi trebalo da broje kalorije, već da se usredsrede na kvalitet, a na kvantitet hrane.

 

lepotaizdravlje.rs asiandelight/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.