Nekoliko zdravih ideja: Kako da napravite krompir tako da ima manje kalorija

by | 14 oktobra, 2020
krompir u ishrani

Volite ovo ozloglašeno povrće? Nemojte ga izbacivati iz ishrane. Pogledajte nekoliko načina kako da napravite i zadržite krompir u ishrani, a da ga pripremite na zdrav način

Krompir već godinama ima lošu reputaciju u ishrani, odnosno, otkad su svi „prešli“ na zdravu ishranu. Ali, krompir je na „crnu listu“ namirnica koje ne treba konzumirati dospeo ni kriv ni dužan.

Sve štetne posledice korišćenja krompira u kuhinji nemaju nikakve veze sa ovim povrćem samim po sebi, već isključivo sa načinom njegove pripreme.

Kada znate kako na pravim način da koristite krompir u ishrani, on je u stvari prilično zdrava namirnica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Becca | Fork in the Kitchen (@forkinthekitchen) on

Krompir u ishrani napravljen na zdrv način

Evo kako da krompir učinite laganijim, manje masnim i manje kaloričnim.

– Napravi čips u rerni! Kuvajte oguljene cele krompire 5 minuta u vodi. Izvadite ih, iscedite i isecite na kriške poput debljeg čipsa.

Umutite jedno belance pa čips uvaljajte u njega. Istresite višak.

Raširite krompir na pleh prekriven papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 200°C pa pecite 35 minuta. Možda će vam u početku nedostajati onaj intenzivni ukus industrijskog čipsa, ali dajte šansu i ovome. Ukusan je i zdrav!

Pire bez margarina. Napravi pire samo sa mlekom i to onim s malo masnoće. Ukus vam se čini previše jednostavan? Mleko onda zameni sa pavlakom, ali isto sa ono koja ima manje masnoće.

– Zdraviji pečeni krompir. Želite da pečeni krompir upije što manje masnoće, nemojte ga stavljati sirovog u pleh s mesom. Krompir isecite na kriške i prvo skuvajte. Kad je skuvan (i lepo se napio vode), tada ga ubacite u masnoću od pečenog mesa. Biće masan samo spolja, neće se napiti masti.

Još bolje, ispecite ga odvojeno, samo s dodatkom maslinovog ulja i soli. I ne brinite, i prethodno skuvan krompir može biti savršeno hrskav!

Punjeni krumpir. Da li volite da jedete pečene kriške krompira (krompir u ljusci isečen na pola i pečen u rerni)? Svi znamo da je najukusnija stvar na njima punjenje – izrendan sir, parmezan, pavlaka, maslac… ili sve to pomešano. E, tu moramo da kažemo stop. Umesto visikokaloričnih sireva odlučite se za kravlji sir ili jogurt, a ukus dopunite začinima: biberom, ljutom paprikom, vlascem, limunovim sokom…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Healthy Family Project (@healthy.family.project) on

Da li ste znali:
Krompir se gajio još u vreme starih Inka, 8000 godina pre nove ere.
Španski osvajači Perua su 1536. godine doneli krompir prvi put u Evropu.
Tokom zlatne groznice (1897-1898), krompir je vredeo onoliko zlata koliko je sam težak.
Oktobra 1995.godine, krompir je postao prvo povrće gajeno u svemiru , a zarad ishrane astronauta tokom dugim svemirskim putovanjima.

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.