Letnje rolnice sa mangom i piletinom u sosu od kikirikija

by | septembar 13, 2019

Donosimo vam sjajan recept sa bloga Dren za Tren! Još mnogo zanimljivih recepata možete pronaći  na drenzatren.com

 

SASTOJCI (ZA 6 ROLNICA)

Pirinčane tortilje*
Piletina – 150g
1/2 krastavca
1 mango
5,6 listova zelene salate
šaka rukole

ZA SOS:

2 kašike kikiriki putera
1/2 kašike meda
1 kašika soja sosa
1 1/2 kašike limunovog soka
3,4 kašike vode – u zavisnosti od toga koliko želite da sos bude gust


*Ove pirinčane papiriće možete da kupite u bolje snabdevenim zdravim hranama  i Aroma marketu, s tim što je tamo bilo dosta skuplje. Ovo pakovanje ima 400g i 45 papira/tortilja tako da će vam dugo trajati (ja sam ga platila oko 500 i nešto dinara, a u Aromi je bila 700 i nešto).

Priprema:

Pripremite sve sastojke koje ćete staviti u tortilje i naseckajte ih na tanke trakice. Ja sam ovde koristila piletinu (koju sam prethodno ispekla), mango, zelenu salatu, rukolu i krastavac, ali kao što rekoh, možete staviti šta god želite unutra.

Uzmite neku šerpu (da prečnik bude veći od 22cm pošto su tolike tortilje) i napunite je hladnom vodom recimo do 3, 4 cm visine.
Stavite po 1 tortilju u vodu, ostavite par sekundi da malo omekša i izvadite na čistu krpu. Delovaće vam previše čvrsto ali nastaviće ona da omekšava na krpi, ne brinite. Poređajte željene sastojke na početak papira i ostavite prostora na krajevima, da bi rolnice mogle da se zatvore.

Krenite da ih rolate, zatežući papir da bi ceo sadržaj bio dobro upakovan u rolnicu. Pirinčani papirić će biti lepljiv od vode tako da će ovaj proces ići dosta lako. Na kraju, kada urolate, podvijte krajeve rolnice sa strane. Ja sam ove krajeve na kraju sekla i bacala jer nekako budu žilavi kad se skupi više slojeva te rolnice a na krajevima nema ni fila, tako da slobodno ovaj deo možete da bacite. Ne očekujte neki spektakularan ukus od pirinčanih papirića jer oni u suštini nemaju ukus. Tu su da drže sadržaj rolnice koju ćete umakati u sos.

Priprema za sos:

 

Pomešajte sve sastojke sem vode i dobro izmešajte. Zatim dodajte kašiku po kašiku vode, mešajući između. Kada vam se učini da je sos dovoljno razređen, ne morate više dodavati vode. Možete i da probate pa u zavisnosti od ukusa, dodate još meda, limuna ili soja sosa. Rolnice sečete na pola i umačete u sos pri svakom zalogaju.

Foto: blog Dren za Tren

Recept dana: Brze i ukusne knedle sa šljivama

Idealan doručak: Jogurt sa svežim voćem i medom

Tagovi:

top