Lignje punjene ćuretinom

by | 3 oktobra, 2009

Lignje punjene curetinom

POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 60 min.

  • 600 g očišćenih krupnijih liganja
  • 200 g ćurećeg belog mesa
  • 100 g mocarele
  • 1 glavica luka
  • 1 dl belog vina
  • 2 dl soka od paradajza
  • 2 dl juneće supe
  • 1/2 veze peršuna
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 250 g kukuruznog griza
  • mešavina začina, biber

 

PRIPREMA:

1. Krake liganja sitno iseckati, a telo ostaviti u komadu. Mocarelu iseći na kocke, a luk i peršun što sitnije iseckati. Ćuretinu samleti u mašini za mlevenje mesa.
2. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati krake liganja i mleveno meso, te dinstati uz povremeno dolivanje vode dok svi sastojci ne omekšaju. Jelo skloniti sa ringle, dodati mocarelu i začine po ukusu.
3. Pripremljenim filom puniti lignje, pa ih zatvarati čačkalicama.
4. Punjene lignje propržiti na ostatku maslinovog ulja, sipati belo vino, sok od paradajza i supu, dodati peršun i začine po ukusu i kuvati na umerenoj temperaturi 25 minuta.
5. Kukuruzni griz pripremiti prema uputstvu sa kesice, te ga odmah usuti u tepsiju i ostaviti da se ohladi. Zatim odgovarajućim modlama vaditi željene oblike i služiti kao prilog uz punjene lignje.

 

REČ PLUS:
Plodovi
mora su svarljiviji od ostalog mesa jer im je  mišićno tkivo
sastavljeno od nežnih mišićnih vlakana. Zato se meso riba lako i brzo
kulinarno priprema, a varenje 2 do 3,5 sata, za razliku od mesa
kopnenih životinja čije varenje traje od 3,5 do 5 časova.  Brzim
varenjem mesa riba i ribljih proizvoda organi za varenje se manje
opterećuju, troši se manje energije i digestivnih sokova, a sve to ima
pozitivan uticaj na organizam.

 

Izvor:  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.