Mafini sa makom i višnjama, idealan slatkiš za dizanje raspoloženja

by | mart 11, 2020
mafini sa visnjama

Kada želite nešto dovoljno slatko i jako za oporavak od istrošenih kalorija, idealan zalogaj za vas su mafini sa makom i višnjama. Odlična kombinacija, zrna maka koja vam puckaju u zubima i višanja koje kise i teraju vas na još jedan zalogaj. Recept je jednostavan, ne treba vam puno namirnica, a ukus će vas oduševiti.

Za mafine sa makom potrebno je sledeće:

300 g oštrog brašna,
1 prašak za pecivo,
3 kašike mlevenog maka,
125 g putera,
1 vanil šećer,
100 g šećera ako volite slađe kolače možete dodati još 50 g,
4 jajeta,
oko1 dl mleka,
200 g očišćenih višanja mogu i one iz zamrzivača kada nemate sveže

Priprema:

Penasto se umute šećer, vanil šećer i puter, pa dodajete jedno po jedno jaje uz neprestano mućenje. Zatim se doda mak i brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Po potrebi dodajte mleka toliko da smeša bude pomalo žitka, ni previše tvrda, ni retka. U ovu testo možete dodati višnje i sve se još jednom dobro promešati varjačom, ali… to može da bude i mali problem, jer na ovaj način ne znate koliko ima višanja u svakom mafinu, pritom višnje mogu pustiti sok i još više razrediti smesu. A može vam se desiti da ih u nekom mafinu bude više, a u nekom drugom možda ni jedna višnja. Ako vam to ne smeta, onda možete i sve zajedno da izmešate, pa kako ispadne. Ako baš volite da sve bude lepo raspoređenjo, najbolje je da višnje ugurate u svaki mafin kada ste testo već izručili u kalup. Jeste da je malo sporije, ali ste sigurni da će svaki mafin biti sa višnjama. Na kraju krajeva, vi odlučite kako i kada ćete staviti višnje.

Pečenje:

Kalup sa testom se stavi u rernu zagrejanu na 200°C i peče se oko 30 minuta, a najbolje je da ih probate iglom posle pola sata pečenja, a akone ostaje trag znači da su dobri. Vodite računa samo da ih ne presušite dužim pečenjem.

Napomena:

Ovi mafini su savršeno mekani, vazdušasti i sočni, probajte da ih napravite i nećete se pokajati, bićete oduševljeni. Naravno, recept možete menjati u  zavisnosti od toga koliko volite mak i višnje.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi: