Mnogi je ne vole, a ona je preukusna: Boranija sa pavlakom

by | 17 marta, 2020
boranija recept gastro

Boranija je zdrava i ukusna, mada ne baš omiljena hrana, naročito dece. Sa ovim receptom i oni koji je ne vole ješće je. Ukoliko joj do sada niste dali šansu, ili jeste ali se nije slavno završilo, isprobajte recept koji vam nudimo. Verovatno će vam se dopasti, jer, kada se ukombinuje na pravi način, dobija jednu sasvim drugačiju notu.

Ako je pamtite kao bljutavu, vreme je da taj osećaj zamenite boljim.

Omiljena kombinacija mnogih su upravo boranija i pavlaka, dodate još malo povrća i/ili mesa, i eto ga kompletan ručak. Brzo je gotovo, opet zavisi koju boraniju koristite, ali ona se prilično brzo kuva. Posebno ona zaleđena.

Da li više volite zelenu ili žutu, kako god odlučite, ali zelena je neutralna, pa ako želite možete prvo probati sa njom. Kasnije uvrstite i žutu, jer i ona ima svoje prednosti!

Boranija sa pavlakom, jajima i mirođijom

Potrebni sastojci:

1 kilogram boranije
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 šargarepa
1 paškanat
1 komad celera
2 paradajza
4 jajeta
400 mililitara neutralne pavlake
Sveža mirodjija, so, biber, peršun ili začini po ukusu

Postupak pripreme:

Boraniju dobro operite i očistite. Crni i beli luk iseckajte što sitnije. Šargarepu, paškanat i celer oljuštite pa isecite na kockice. Paradajz takodje isecite na manje kocke.

Sada najpre na malo ulja propržite luk, kada se luk zacakli dodajte i ostalo povrće zajedno sa boranijom, dodajte i šoljicu vode pa dinstajte sve zajedno uz mešanje. Povremeno dodajite vodu i to postepeno i dinstajte, pa kada boranija i ostalo povrće omeknu, sklonite sa ringle.

Preručite sve u odgovarajuću nauljenu tepsiju pa ravnomerno rasporedite.

Zatim umutite jaja, i u umućena jaja dodajte pavlaku i začine pa dobro promešajte da se sjedine. Dobili ste preliv, pa njime prelijte boraniju u tepsiji. Protresite malo tepsiju da se preliv ravnomerno rasporedite preko povrća i boranije, da sve lepo upije.

Kada ste sve spremili i sipali pavlaku na povrće, stavite u rernu. Sledi pečenje na 200 stepeni, u trajanju od oko pola sata, i sve zavisi od jačine vaše rerne. Znaćete da je gotovo kada se fino zarumeni. Izvadite iz rerne i poslužite dok je toplo, kao samostalno jelo ili kao prilog. Pospite je mirođijom. Prijatno…

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.