Neobično neodoljiv: Brauniz od cvekle

Da li ste spremni za ovu eksploziju ukusa?

by | 10 jula, 2021

Iako možda niste navikli, ali cvekla i te kako može da bude glavni sastojak i poslastica. Baš zato, danas smo odlučili da vam predstavimo recept za brauniz od cvekle.

Cvekla se od davnina koristila u kuhinjama raznih naroda, a prvenstveno jer je pokazala brojne blagodeti po zdravlje čoveka.

Ona obiluje mineralima kao što su gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, mangan, jod, bakar, fluor, sumpor, brom, litujum i stroncijum. Od vitamina, cvekla najviše sadrži vitamin C, vitamin B1 i B2, kao i vitamin koji se vrlo retko može naći u biljnim namirnicama, a to je B12.

Zbog hranljivih sastojaka, ovo povrće jača imuni sistem, poboljšava krvnu sliku, smanjuje upale, pomaže radu jetre i odlična je u detoksifikaciji organizma. (Pročitajte i… Benefiti ljubičaste hrane)

Iz svega navedenog, jasno je zašto se savetuje što češće konzumiranje cvekle, a u nastavku vam otkrivamo kako je možete probati i u slatkoj varijanti.

Brauniz od cvekle

Sastojci:

280 g kuvane cvekle
80 g putera
200 g crne čokolade
130 g smeđeg šećera (može i drugog zaslađivača poput stevije, kokosovog šećera)
3 jaja
110 g brašna
100 g bele čokolade

Način pripreme:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. U šerpici zagrejte puter, pa dodajte crnu čokoladu i mešajte dok se sastojci ne sjedine.
3. Kuvanu cveklu stavite u blender, dodajte jaja i šećer i komadiće bele čokolade pa izblendajte. Zatim u smesu dodajte brašno pa sjedinite.
4. Pecite u rerni 30 minuta.
5. Vreo kolač prelijte smesom čokolade i putera i ostavite da se ohladi.

 

lepotaizdravlje.rsab3r/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.