Parmigiana od patlidžana

by | 19 novembra, 2020
Parmigiana od patlidžana

Parmigiana od patlidžana će vam postati novo omiljeno jelo 

Osim u ajvaru, musakama, pohovnim i grilovanim varijantama, patlidžan obožavamo i u čorbama i raznim ukusnim receptima.

Načina pripreme i konzurmiranja patlidažana je mnogo, kao i njegovih lekovitih svojstva.

Naime, on pomaže u prevenciji osteoporoze, ublažava simptome anemije, poboljšava kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe, on štite zdravlje probavnog sistemaa, podstiče mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, regulišu nivo stresa i može da smanje rizik od nastanka raka.

Kada znamo sve ovo, smešno je kada se setimo da se za njega dugo verovalo da uzrokuje ludilo, epilepsiju i groznicu. Naime, on je tek nakon masovnog naseljavanja Kineza i Italijana u Ameriku postao sastavni deo kulinarstva.

Danas vam zato donosimo jedno jelo u kome je glavna zvezda patlidžan – Parmigiana od patlidžana.

Sastojci:

Umak:

450 g pelata
3 režnja belog luka, usitniti
1 kašika maslinovog ulja
1/4 šoljica crvenog vina
1/2 kašičica šećera
1/2 kašičica soli
1/4 šoljica lišća svežeg bosiljka

Patlidžani:

800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
1/4 šoljice maslinovog ulja + 1 kašičica soli
2 kašike prezli
2 kašike oraha
1/2 šoljice izrendanog parmezana
3/4 šoljice mozzarelle, isečene na kockice

Priprema:

Na zagrejanom maslinovom ulju krčkajte beli luk dok ne požuti, oko 5 minuta, pa dodajte pelat, vino, šećer, so i bosiljak. Kuvajte uz povremeno mešanje 20-25 minuta, dok se umak ne zgusne.

Rernu zagrijte na 230 °C.

Patlidžane operite i isecite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan veliki). Položite isečen patlidžan na pleh za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obe strane. Pecite po 15 minuta sa svake strane dok ne postane smeđ.

Vatrostalnu posudu lagano premažite uljem pa dodajte sloj peleta. Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte sa sosom od paradajza i pospite s polovinom količine mozzarelle i parmezana. Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, sosa i dodajte sir.

Pomešajte prezle i usitnjene orahe u maloj posudi sa 1/4 kašičice soli i 1 kašikom maslinovog ulja i pospite po površini. Pecite 20-25 minuta i ohladite 15-ak minuta pre serviranja.

lepotaizdravlje.rs~UserGI15633745/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.