Lepota i zdravlje
  • HOME
  • LEPOTA
  • ŽIVITE ZDRAVO
  • SUPER HRANA
  • FITNESS
  • MODNI INTRO
  • LIFESTYLE
  • NATURAL HEALTH
    • Natural Anti-aging
    • Natural Beauty
    • Natural Living
  • VIDEO
  • 20 godina L&Z
No Result
View All Result
Lepota i zdravlje
No Result
View All Result
Home Stil života Super hrana

Parmigiana od patlidžana

19/11/2020
in Super hrana
Parmigiana od patlidžana

~UserGI15633745/Getty via Guliver

Parmigiana od patlidžana će vam postati novo omiljeno jelo 

Osim u ajvaru, musakama, pohovnim i grilovanim varijantama, patlidžan obožavamo i u čorbama i raznim ukusnim receptima.

Načina pripreme i konzurmiranja patlidažana je mnogo, kao i njegovih lekovitih svojstva.

Naime, on pomaže u prevenciji osteoporoze, ublažava simptome anemije, poboljšava kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe, on štite zdravlje probavnog sistemaa, podstiče mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, regulišu nivo stresa i može da smanje rizik od nastanka raka.

Kada znamo sve ovo, smešno je kada se setimo da se za njega dugo verovalo da uzrokuje ludilo, epilepsiju i groznicu. Naime, on je tek nakon masovnog naseljavanja Kineza i Italijana u Ameriku postao sastavni deo kulinarstva.

Danas vam zato donosimo jedno jelo u kome je glavna zvezda patlidžan – Parmigiana od patlidžana.

Sastojci:

Umak:

450 g pelata
3 režnja belog luka, usitniti
1 kašika maslinovog ulja
1/4 šoljica crvenog vina
1/2 kašičica šećera
1/2 kašičica soli
1/4 šoljica lišća svežeg bosiljka

Patlidžani:

800 g patlidžana (jedan veliki ili više manjih)
1/4 šoljice maslinovog ulja + 1 kašičica soli
2 kašike prezli
2 kašike oraha
1/2 šoljice izrendanog parmezana
3/4 šoljice mozzarelle, isečene na kockice

Priprema:

Na zagrejanom maslinovom ulju krčkajte beli luk dok ne požuti, oko 5 minuta, pa dodajte pelat, vino, šećer, so i bosiljak. Kuvajte uz povremeno mešanje 20-25 minuta, dok se umak ne zgusne.

Rernu zagrijte na 230 °C.

Patlidžane operite i isecite na tanke krugove (ako su manji) ili uzdužno (ako je patlidžan veliki). Položite isečen patlidžan na pleh za pečenje, posolite ga i premažite maslinovim uljem s obe strane. Pecite po 15 minuta sa svake strane dok ne postane smeđ.

Vatrostalnu posudu lagano premažite uljem pa dodajte sloj peleta. Zatim posložite jedan sloj patlidžana pa ga zalijte sa sosom od paradajza i pospite s polovinom količine mozzarelle i parmezana. Nakon toga ponovno složite sloj patlidžana, sosa i dodajte sir.

Pomešajte prezle i usitnjene orahe u maloj posudi sa 1/4 kašičice soli i 1 kašikom maslinovog ulja i pospite po površini. Pecite 20-25 minuta i ohladite 15-ak minuta pre serviranja.

lepotaizdravlje.rs~UserGI15633745/Getty via Guliver







Ostavite komentar Cancel reply

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *





Lepota i zdravlje

Najnovije

L&Z iza kulisa: Kako izgleda snimanje naslovnice?

L&Z iza kulisa: Kako izgleda snimanje naslovnice?

20 godina L&Z
09/03/2021
Dnevni horoskop 9. mart 2021: Rasteretite se suvišnih briga!

Dnevni horoskop 9. mart 2021: Rasteretite se suvišnih briga!

Lifestyle
09/03/2021
Šta vaš izgled može da otkrije o vašem zdravlju: 9 slabih tačaka koje ne treba ignorisati

Šta vaš izgled može da otkrije o vašem zdravlju: 9 slabih tačaka koje ne treba ignorisati

NATURAL HEALTH
09/03/2021
Kako sprečiti oštećenja kože ruku?

Kako sprečiti oštećenja kože ruku?

Lepota
08/03/2021
Provereni recepti Katarine Stojković: Ko je za sirov i zdrav “tviks” kolač?

Provereni recepti Katarine Stojković: Ko je za sirov i zdrav “tviks” kolač?

Super hrana
08/03/2021
7 načina da podržimo druge žene

7 načina da podržimo druge žene

NATURAL HEALTH
08/03/2021

Related Posts

Provereni recepti Katarine Stojković: Ko je za sirov i zdrav “tviks” kolač?
Super hrana

Provereni recepti Katarine Stojković: Ko je za sirov i zdrav “tviks” kolač?

08/03/2021
Veganski keto sladoled bez šećera. I bez griže savesti!
Super hrana

Veganski keto sladoled bez šećera. I bez griže savesti!

06/03/2021
Šta je fonio i zašto se smatra hranom budućnosti?
Super hrana

Šta je fonio i zašto se smatra hranom budućnosti?

03/03/2021
Saveti nutricioniste: Kako treba da izgleda ishrana pre i posle treninga
Super hrana

Saveti nutricioniste: Kako treba da izgleda ishrana pre i posle treninga

03/03/2021
Previous Post

Saveti za početnike - kako gajiti sobne biljke

Next Post

Megan Markl - nekoliko lekcija o stilu

Next Post
megan markl klipse za kosu

Megan Markl - nekoliko lekcija o stilu

No Result
View All Result
  • Živite zdravo
  • Super hrana
  • Modni intro
  • Fitness
  • Lepota
  • Lifestyle
  • Video
  • Shape&Health
  • Horoskop
  • Blog
  • Celebrity
  • Promo

EXPLORE LEPOTA&ZDRAVLJE.RS

LOVE

Crvena svetla u vezi koja se ne smeju ignorisati! Proverite da li se odnose i na vas

Seksualna disfunkcija kod žena – bez tabua. Evo šta morate da znate!

Nesporazumi u vezi ili braku? Prebrodićete ih uz ove savete



FOOD

Provereni recepti Katarine Stojković: Ko je za sirov i zdrav “tviks” kolač?

Veganski keto sladoled bez šećera. I bez griže savesti!

Šta je fonio i zašto se smatra hranom budućnosti?

FITNESS

10 razloga zašto treba da preskačete vijaču

Fitnes P&O sa Nevenom Komazec: Kako da se konačno rešite “viškova” sa stomaka

Čuveni plenk: Savet Kajle Itsines koji će promeniti vaš sledeći trening

WEIGHT LOSS

Kako da se ne gojite pijući alkohol?

Sladoled kao doručak?! Ima svojih prednosti

Pivo je tako zdravo – hajde da ga jedemo! Oni su napravili pločice od bezalkoholnog piva

„SHAPE i Logotip SHAPE su registrovani Zaštitni znakovi kompanije Meredith. Koriste se pod licencom.”

„HEALTH i Logotip HEALTH su registrovani Zaštitni znakovi kompanije Health Media Ventures Inc., i koriste se pod licencom.”

© 2020 Lepota i zdravlje. Web Design SEO Team. Pravila korišćenja | Kontakt | Marketing

lepotaizdravlje.rs~UserGI15633745/Getty via Guliver
No Result
View All Result
  • HOME
  • LEPOTA
  • ŽIVITE ZDRAVO
  • SUPER HRANA
  • FITNESS
  • MODNI INTRO
  • LIFESTYLE
  • NATURAL HEALTH
    • Natural Anti-aging
    • Natural Beauty
    • Natural Living
  • VIDEO
  • 20 godina L&Z

© 2021 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

en_USEnglish
en_USEnglish