Pitali ste nutricionistkinju: Šta su antioksidansi i zašto su važni u našoj ishrani?

by | 29 decembra, 2021
Marija Đurković

Često se pominju, ali znate li tačno šta su antioksidansi i kako da uvrstite u ishranu? Ova pitanja postavili smo nutricionistkinji Mariji Đurković.  

Antioksidansi su molekuli koji se u organizmu bore sa slobodnim radikalima. Slobodni radikali su jedinjenja koja mogu uzrokovati štetu ako su njihovi nivoi u organizmu povišeni.
Antioksidansi se nalaze i u hrani, posebno u voću, povrću i drugim celovitim namirnicama. Nekoliko vitamina, poput vitamina E i C predstavljaju jedne od efikasnijih antioksidanasa.

Kako dolazi do prekomernog stvaranja slobodnih radikala

Poznato je da način života, stres i faktori životne sredine podstiču prekomerno stvaranje slobodnih radikala i oksidativni stres, i to: cigarete, alkohol, zračenje, nedostatak antioksidanasa, zagađenje vazduha i slično…

Koje su namirnice posebno bogate antioksidansima

Antioksidansi se nalaze u hrani biljnog i životinjskog porekla.

Adekvatni unos antioksidanasa je bitan, a posebno vitamina C i E.

Namirnice koje su bogate antioksidansima: Zeleni čaj, jagode, borovnice, grožđe, crveno bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, orasi, mahunarke… Više antioksidanasa se nalazi u biljnim namirnica, nego u životinjskim, ali i riba i meso ih sadrže u manjoj meri.

Antioksidansi mogu povećati rok trajanja i prirodne i prerađene hrane. Zbog toga se često koriste kao aditivi u hrani. Na primer, vitamin C se često dodaje prerađenoj hrani da bi delovao kao konzervans.

Pročitajte i… Evo šta da jedete za više energije u 30-im, 40-im, 50-im…

 


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.