Rana večera utiče na opšte blagostanje, a evo i kako

by | 29 decembra, 2021
Rana večera

Rana večera ima brojne zdravstvene benefite, slažu se sva dosadašnja istraživanja.

Stara izreka kaže: „doručkuj sam, ručak podeli s nekim, a večeru daj neprijatelju“. A većina nas se nekako  vodi obrnutim  „pravilima“. Tako najčešće, usled užurbanog rasporeda, preskačemo doručak, za ručak pojedemo nešto usput i ona za večeru unesemo ogromnu količinu hrane.

Ovo rezultira nezdravim načinom života, lošom ishranom, zdravstvenim problemima i viškom kilograma.  Nedavne studije su pokazale da kasna večera povećava telesnu težinu i nivo šećera u krvi, usporava metabolizam i sposobnost da telo sagori masne naslage. Isto tako, osobe koje jedu kasno imaju za 20% šanse da imaju visok nivo glukoze u krvi.

Pročitajte i… Šta je autofagija i kako utiče na organizam?

Iako svi znamo da je kalorija kalorija ma kada se konzumirala, vreme kada jedemo igra ključnu ulogu u kontrolisanju telesne težine. Stoga, naučnici se slažu u tome da je rana večera tajna zdravog načina života. Evo i zašto.

Rana večera- zdravstveni benefiti

Kvalitet sna

Kada večeramo ranije, kvalitet sna se poboljšava jer digestivni trakt takođe dobija vreme za odmor. Savet je da jedemo minimum dva sata pre odlaska na spavanje.

Gubitak viška kilograma

Nekoliko studija je pokazalo da je rana večera ključna za ubrzanje metabolizma, što dovodi do gubitka viška kilograma. Naime, tokom perioda „posta“, telo za energiju koristi masne naslage umesto glukozu iz namirnica.

Zdravije srce

Kada večeramo ranije, umanjujemo rizik od srčanog udara. Ovom praksom dajemo telu vreme da se odmori, reguliše krvni pritisak i osigura bolji rad srca pre odlaska na spavanje.

Pročitajte i… Večera nakon 18h- da ili ne?

Sprečava zatvor

Odmoran sistem za varenje će početi i bolje da funkcioniše. Zato, nemojte jesti ništa najmanje tri sata pre odlaska na spavanje, ukoliko patite od zatvora. Ovime, organi za varenje će se odmoriti i neće raditi tokom noći.

Gastritis

Kasna večera je jedan od najvećih faktora za pojavu refleksa kiseline, izazvan pečenjem u predelu grudi i/ili želuca. Stoga, umanjujete šansu od gastritisa i bola ukoliko ne večerate kasno, kažu stručnjaci.

 

 

lepotaizdravlje.rs nortonrsx/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.