Razigrajte tu večeru s piletinom: Pečena piletina s miso pastom

by | decembar 23, 2021
Pečena piletina s miso pastom

Pečena piletina je jedan od klasika domaće kuhinje, ali je veoma lako upasti u rutinu pripreme. Ovaj recept će vas – nadamo se, ispirisati. U njemu koristimo neke lako dostupne, ali manje očekivane namirnice koje će – od obične – vašu večeru pretvoriti u gastronomsku avanturu. Ovo je ujedno fantastičan predlog za prazničnu večeru ako želite da iznenadite goste zanimljivim receptom!

 

Šta je to što piletinu pripremljenu na ovaj način čini posebno sočnom? Pečenje mesa u pokrivenoj posudi – što omogućava termičku obradu u vreloj pari – siguran je način da dobijete sočno i mekano meso.

Šta ovom receptu daje posebnu aromu? Dok se piletina peče, sokovi polako cure na povrće koje se nalazi ispod nje, kupajući ga bogatim ukusima, dodatno aromatizovanim puterom u koji smo umešali miso pastu, limun i đumbir.

Hranljive vrednosti? Ovakav obrok bogat je proteinima, a tu je i visok sadržaj vlakana. Zahvaljujući

 

Pečena piletina sa miso pastom i puterom

Aktivno vreme pripreme: 25 minuta * Ukupno vreme pripreme: 2 sata i 15 minuta * Za 6 porcija

Potrebno:
  • 2 kašike putera sobne temperature
  • 1 kašika bele miso paste
  • 2 kašičice narendane limunove kore, plus jedna kriška limuna
  • 2 kašičice sveže narendanog đumbira
  • 3 slatka krompira (batata) srednje veličine, neoljuštena i isečena na kockice veličine 2×2 cm
  • 6 šargarepa srednje veličine, isečena na kockice veličine 1×1 cm
  • 12 rotkvica, očišćenih i prepolovljenih
  • 4 velika čena belog luka
  • 1 celo pile
  • 1 kašičica soli
  • ¼ šolje iseckanog svežeg začinskog bilja, poput peršuna i mirođije

Pečena piletina s miso pastom 1

Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 190 stepeni C. Pomešajte puter, miso pastu, limunovu koru i đumbir u manjoj posudi.Pečena piletina s miso pastom 2
  2. U veliku vatrostalnu, zemljanu ili tučanu posudu s poklopcem stavite slatki krompir, šargarepu, rotkvice i čenove belog luka. Pripremite pile (uklonite vrat, zakrilca i trticu). Prstima olabavite kožu oko pilećih grudi. Utrljajte 1 kašiku putera s dodacima ispod kože. Sa spoljašnje strane pileta utrljajte 1½ kašiku pripremljenog putera. Prekrstite batake, pa ih povežite kuhinjskim koncem. Stavite pile u posudu za pečenje, na povrće i ravnomerno pospite sa ½ kašičice soli. Poklopite i pecite u rerni oko 50 minuta.
  3. Sklonite poklopac sa posude za pečenje i pojačajte temperaturu rerne na 200 stepeni C. Nastavite da pečete dok koža ne postane smeđa, a ubodni kuhinjski termometar na najdebljim delovima mesa ne pokaže 70 stepeni C, još 50 ili 60 minuta. Izvadite iz rerne. Ostavite pile u posudi u kojoj se peklo još 15 minuta.
  4. Prebacite piletinu na dasku i isecite je na komade. Povrće promešajte, pa ga, koristeći rupičastu kašiku, prebacite u posudu srednje veličine. Umešajte sveže začinsko bilje, ½ kašičice soli i ostatak putera s misom, limunom i đumbirom. Preko povrća iscedite krišku limuna i poslužite.

Pečena piletina s miso pastom 3

PO PORCIJI 525 kalorija, 24 g masti (8 g zasićenih), 137 mg holesterola, 7 g vlakana, 43 g proteina, 34 g ugljenih hidrata, 10 g šećera (0 g dodatog šećera), 654 mg natrijuma, 3 mg gvožđa, 101 mg kalcijuma

Šta za večeru? Brza miso supa s povrćem, nudlama i tofuom

lepotaizdravlje.rsJasmina Ubiparip