RECEPT: Ćureće grudi sa povrćem

by | 24 novembra, 2009

CUrece grudi sa povrcem, recept, curetina

POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Vreme pripreme: 45 min.

  • 500 g ćurećeg belog mesa
  • 1 plavi patlidžan
  • 150 g zelenih maslina bez koštica
  • 1 tikvica
  • 200 g pelata paradajza
  • 1 dl belog vina
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 g pirinča
  • 0,5 dl ulja
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • mešavina začina, so
  • biber, šafran

 

PRIPREMA:
1. Plavi patlidžan i tikvice oguliti i iseckati na kocke, ćuretinu i pelat paradajza, takođe, iseći na kocke, masline na kolutove, a crni i beli luk što sitnije iseckati.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati ćuretinu i pržiti je kako bi promenila boju.
3. Zatim dodati plavi patlidžan, tikvice i pelat paradajza, te dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
4. Pred kraj dinstanja dodati masline i peršun, sipati belo vino i začiniti po ukusu. Jelo dinstati dok suvišna tečnost ne ispari.
5. U vodu dodati so i malo šafrana, pa staviti pirinač da se bari. Skuvan pirinač procediti.
6. Modlu za sufle nauljiti, napuniti pirinčem i izručiti na tacnu za služenje kako bi se formirao oblik kupe. Oko pirinča rasporediti ćuretinu sa povrćem.

 

REČ PLUS:

Belo pileće ili ćureće meso za odrasle je zdravstveno najprihvatljivije zbog malog sadržaja masti, posebno ako se ukloni kožica. Međutim, ćuretinu u ishrani treba da izbegavaju osobe koje boluju od gihta i određene vrste bubrežnih kamenaca jer ovo meso ima visoku koncentraciju purina.

 

Izvor:  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.