RECEPT: Frape torta

by | januar 22, 2010

Frape torta

POTREBNO JE: (za 10 osoba)
Priprema: 60 min. Pečenje: 90 min.

Za I i III koru:

  • 16 jaja
  • 16 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 200 g čokolade
  • 6 kašika brašna

Za II koru:

  • 8 belanaca
  • 24 kašike šećera
  • 5 kašika griza
  • 3 kašike brašna
  • 24 kašike seckanih oraha
  • kora od 1 limuna

Za fil:

  • 8 žumanaca
  • 2 jajeta
  • 500 g šećera u prahu
  • 250 g putera
  • 250 g margarina
  • 1 kg kivija
  • 1 kg banana

Za dekoraciju:

  • 5 dl slatke pavlake

 

 

PRIPREMA:

Kora I i III:
1. Odvojiti 8 belanaca od 8 žumanaca, pa ih umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati 8 kašika šećera i jedno po jedno žumance, te sve vreme mutiti mikserom.
3. Zatim dodati 5 kašika mlevenih oraha, 100 g rendane čokolade i 3 kašike brašna, pa polako promešati varjačom.
4. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru. 

Kora II:
1. Belanaca umutiti u čvrst sneg, a potom postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. U sneg od belanaca dodati griz, brašno, seckane orahe i rendanu koru limuna, te polako promešati varjačom.
3. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC da porumeni. 

Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, jaja i šećer u prahu, pa dodati puter i margarin i dobro izmutiti mikserom.
2. Kivi i banane oljuštiti, izrendati na krupno rende, dodati prethodno umućenoj masi i polako promešati varjačom.

Finalni postupak:
1. Na tacnu za služenje staviti koru I i premazati polovinom fila. Zatim prekriti korom II, te naneti ostatak fila i završiti trećom korom.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte.

 

REČ PLUS:

Kada neko kaže voćna torta, prvo ćete pomisliti na ovu!

 

Izvor:  

Tagovi: