RECEPT: Krem čorba od tikvica

by | septembar 20, 2010

Krem čorba od tikvica

POTREBNO JE:

  • 500 g tikvica
  • 1 veća šargarepa
  • 2 krompira srednje veličine
  • 1 glavica luka
  • 1 dl pavlake
  • 1,5 dl juneće supe
  • 5 kašika ulja
  • mešavina začina, biber

PRIPREMA:

1. Tikvice, luk i krompir očistiti i iseći na kockice, šargarepu takođe očistiti i izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast, zatim dodati šargarepu i krompir pa i njih kratko propržiti.
3. Potom sipati supu i kuvati na umerenoj temperaturi.
4. Kada je krompir napola kuvan, dodati tikvice i kuvati dok ne omekšaju.
5. Kuvano povrće procediti, izmiksati i vratiti u supu u kojoj se kuvalo.
6. Dodati pavlaku i začine po ukusu pa polako promešati.

REČ PLUS:

Visok udeo vode čini tikvice idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorišćavanje lekovitih svojstava, preporučuje se konzumirati tikvice s korom. Dijetalna vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori, redukuju visoke količine holesterola i štite kardio-vaskularni sistem.

 

Izvor:  Dobra hrana logo

Tagovi: