RECEPT: Pašticada

by | april 9, 2010


Recept - Pasticada


POTREBNO JE: (za 6 osoba)

1,5 kg govedine od buta,
5 čenova belog luka,
6 glavica crnog luka,
100 g dimljene suve slanine,
3 karanfilića,
1 kašika paradajz pirea,
7,5 dl belog vina,
2 dl slatkog crnog vina,
5 suvih šljiva,
1 dl ulja,
biber u zrnu,
prstohvat muskatnog oraščića,
7,5 dl vinskog sirćeta,
1 pakovanje njoka,
so, biber

PRIPREMA:
Meso stavite u plastičnu posudu, prelijte ga vinskim sirćetom i ostavite da stoji u frižideru 3 dana (povremeno ga okrenite). Izvadite ga iz sirćeta, operite pod mlazom vode i dobro osušite. Osušeno meso špikujte slaninom, belim lukom, biberom u zrnu, karanfilićem i natrljajte začinima po ukusu.
U većoj šerpi propržite meso, dodajte crni luk, poklopite i dinstajte na umerenoj temperaturi. Potom zalijte belim vinom do polovine mesa i dinstajte oko 60 min. dok meso ne omekša. Omekšalo meso izvadite iz safta i isecite na šnicle. Saft od pečenja procedite kroz cetku, dodajte paradajz pire, slatko crno vino, suve šljive i kratko prokuvajte. Njoke obarite u slanoj vodi i procedite.
Meso prelijte pripremljenim umakom i poslužite uz barene njoke.

 

REČ PLUS:

Dalmatinci se opravdano diče ovim svojim kultnim jelom! Što kiselije – to bolje!

Tagovi: