#recept: Preukusan jesenji kolač sa šljivama

by | oktobar 19, 2019

S obzirom da je trenutno sezona šljiva, pripremili smo za vas recept za ukusan, kremasti kolač sa šljivama, koji će vam postati omiljena jesenja poslastica.

Jedna od najvećih prednosti ovog kolača definitivno je i to što se brzo i jednostavno pravi.

Sve što vam je potrebno je…

Za testo:

  • 250g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100g šećera
  • 100g margarina
  • 1 jaje
  • Vanil šećer

Za fil:

  • Kesica pudinga
  • 400ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 200g kisele pavlake

Dodatni sastojci:

  • 400g šljiva
  • 10g šećera
  • Kašika cimeta
  • Šećer u prahu

Pripreme:

Promešajte brašno i prašak za pecivo. U sredini posude sa brašnom, napravite udubljenje. U udubljenje dodajte istopljeni, prohlađeni margarin, šećer, jaje i vanil šećer i sve dobro izmešajte kutlačom. Kada testo dobije teksturu, nastavite da mešate rukom.

Trećinu testa odvojite, uvaljajte u lopticu, obložite pek papirom i odložite u frižider.

Ostatak testa izvajajte na veličinu kalupa za pečenje i poravnjajte ga rukom u kalupu. Pre nego što testo prebacite u kalup, pospite ga brašnom i blago pouljite.

Šljive operite, isecite na četvrtine i izvadite košticu.

Puding umešajte u malo mleka. U ostatak mleka dodajte šećer i počnite da kuvate. Kada mleko provri, dodajte mu pripremljeni puding i sve dobro izmešajte. Vratite puding da se kuva, a kada ga sklonite sa ringle, dodajte mu kiselu pavlaku i sve još jednom izmešajte.

Fil razlijte po korici, zatim na vrh poređajte šljive. Preko šljiva pospite šećer i cimet. Ostatak testa, iz frižidera, izrendajte preko šljiva.

Kolač pecite nekih 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Kada se kolač ohladi pospite ga šećerom u prahu i servirajte.

Foto: @goodhousekeeping

Slatkiš bez kalorija: Preukusni sladoled od banana

Tagovi:

top